FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TURCI I ENGLEZI OBILJEŽILI GODIŠNJICU NAPADA U ISTANBULU

ISTANBUL, 20. studenog 2004. (Hina) - Britanski diplomatski dužnosnicii turski građani u subotu su položili vijence na komemorativnojsvečanosti za žrtve samoubilačkih bombaških napada na britanskeciljeve u Istanbulu prije točno godinu dana.
ISTANBUL, 20. studenog 2004. (Hina) - Britanski diplomatski dužnosnici i turski građani u subotu su položili vijence na komemorativnoj svečanosti za žrtve samoubilačkih bombaških napada na britanske ciljeve u Istanbulu prije točno godinu dana.

Sedamnaest ljudi, među kojima i britanski generalni konzul Roger Short, poginuli su kad se bombaš samoubojica 20. studenoga 2003. zabio kamionom punim eksploziva u ulaz u kompleks konzulata smještenog u povijesnoj istanbulskoj četvrti Beyogluu. U gotovo istodobnom napadu na istanbulsku podružnicu britanske banke HBSC poginulo je još 18 ljudi.

Pet dana prije toga, u eksplozijama bombi podmetnutih u dvjema istanbulskim sinagogama poginulo je 26 ljudi, među kojima i dvojica napadača. Turska ćelija al-Qaide Osame bin Ladena preuzela je odgovornost za sva četiri napada.

Na svečanosti pred konzulatom pod snažnom kišom su se okupili britanski dužnosnici, na čelu sa šefom britanske diplomatske službe Michaelom Jayom i generalnom konzulicom Barbarom Hay, i vlasnici turskih trgovina koje su bile oštećene u napadu.

"U spomen na naše kolege, prijatelje i susjede poginule od ruku terorista 20. studenog 2003. Na njih mislimo svaki dan, ali danas posebno žalimo za njima", stajalo je na natpisu na vijencu položenom na mjestu napada.

"Vrlo sam dirnut. Kao da ponovno proživljavam tu tragediju", izjavio je Ilyas Ekmekci, koji u tom dijelu grada ima trgovinu već 34 godine.

Unutar konzulata održana je i za javnost zatvorena komemoracija na kojoj je održana minuta šutnje, a vlasnici trgovina tijekom dana trebali bi u mjesnoj džamiji organizirati molitvu za žrtve, javila je agencija Anadolija.

U četirima terorističkim napadima sredinom studenoga 2003. ukupno je poginulo više od 60 ljudi, među kojima i četiri terorista, a čak 750 osoba je ranjeno.

U ponedjeljak će se održati novo ročište u postupku koji pred sudom u Istanbulu traje protiv 69 osoba koje se sumnjiči za sudjelovanje u organizaciji napada i pripadnost turskom ogranku al-Qaide.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙