FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 15,30 SATI

ZAGREB, 18. studenog 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske do 15,30 sati
ZAGREB, 18. studenog 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati

ZAGREB - Neodrživ, bez vizionarstva i potrebnih reformi, proračun koji održava vladajuću većinu u Saboru na štetu Hrvatske, tek su neke od kritika koje je saborska oporba izrekla na račun predloženog državnog proračuna za 2005. Oporba tvrdi i da se iz proračuna može iščitati da je Vlada nesposobna riješiti ključne probleme države, da proračun raste brže od BDP-a, da u njemu nema potrebnih reformi te da sve, zapravo, vodi rasprodaji Hrvatske. Oporba je vrlo sumnjičava prema Vladinim najavama da će se boljom naplatom poreza i 'rezanjem' sive ekonomije bolje puniti državna blagajna, te da će tome pomoći ponovno ustrojavanje financijske policije.

ZAGREB - Hrvatske autoceste odobravat će autobusima i teškim vozilima 10 posto popusta za cestarinu i to na mjesečne ili godišnje karte, ili priznanice, suglasila se danas hrvatska Vlada. Autoprijevoznici bi time godišnje mogli uštedjeti i oko 12.000 kuna po vozilu, procjenjuje državni tajnik Ministarstva mora, turizma, prometa i obnove Branko Bačić. Ministar financija Ivan Šuker izvijestio je da je i čelništvo INA-e prije mjesec i pol dana izrazilo spremnost dati količinski rabat autoprijevoznicima.

ŠKABRNJA - Dan sjećanja na žrtve srpske agresije iz Škabrnje obilježen je danas, na 13. obljetnicu stradanja, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na grobovima stradalih mještana te na spomen-obilježju u blizini osnovne škole, misom zadušnicom u mjesnoj crkvi i komemoracijskim skupom. Nazočni su bili predstavnici svih udruga iz Domovinskog rata iz Zadarske županije, ali i iz više drugih gradova, čelnici županije, grada Zadra, a u ime Hrvatskog sabora bila je saborska zastupnica Mirjana Brnadić, te u ime Vlade ministri Božidar Kalmeta i Marijan Mlinarić.

ZAGREB - Saborski Klub HSP-a pozvao je danas Vladu da od Vijeća sigurnosti UN-a zatraži nezavisnu istragu rada glavne haške tužiteljice Carle del Ponte, za koju HSP-ovci tvrde da je lagala kada je govorila da je Hrvatska skrivala Miroslava Bralu, optuženog za ratni zločin u Ahmićima. Čelnik HSP-a Anto Đapić je na konferenciji za novinare rekao kako je nedvosmisleno dokazano da je del Ponte lažno izvijestila europske institucije da je Hrvatska pod lažnim imenom skrivala Bralu, čime je, tvrdi, naštetila Hrvatskoj i njezinim naporima ka što bržem uključenju u europske integracije.

ZAGREB - Sindikat vojnih službenika i namještenika oštro se danas usprotivio načinu predaje vojnih objekata jedinicama lokalne uprave jer smatra da je to "stihijska predaja objekata MORH-a lokalnim moćnicima, bez brige o zaposlenima". Kao primjeri navedene su predaje objekata u Visu, Splitu, Varaždinu, Čakovcu i, najsvježije, vojarnu Trsat u Rijeci. Vojarna se mora isprazniti do 1. prosinca, zaposleni se izmještaju u Gospić, Otočac i Perušić.

OPATIJA - Jedna od važnijih zadaća u procesu prilagodbe zakonodavstva Hrvatske pravnim stečevinama Europske unije je prilagodba veterinarskog zakonodavstva i služba, istaknuo je danas na trećem Hrvatskom veterinarskom kongresu u Opatiji pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Mate Brstilo. Na veterinarskom kongresu, koji se održava od 17. do 20. studenoga, okupilo se oko 400 sudionika.

ZAGREB - Dvodnevni međunarodni znanstveni skup o stotoj obljetnici rođenja hrvatskog pjesnika Nikole Šopa počeo je jutros u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti u Zagrebu. "Pokušat ćemo na nov način osvijetliti književno djelo velikog pjesnika Nikole Šopa", istaknuo je tajnik Razreda za književnost HAZU-a akademik Nikola Batušić i dodao kako je organizaciju skupa o pjesniku Nikoli Šopu potaknuo preminuli akademik Ivo Frangeš.

ZAGREB - Dvodnevni okrugli stol o izbornoj reformi u Hrvatskoj sa svrhom jačanja dijaloga između Vlade, saborskih zastupnika, nevladinih organizacija, sveučilišnih stručnjaka i Državnog izbornog povjerenstva, koji organizira Misija OESS-a u Republici Hrvatskoj, uz potporu Vijeća Europe i Venecijanske komisije, započeo je danas s radom u Zagrebu. Otvarajući okrugli stol voditelj Misije OESS-a u Hrvatskoj Peter Semneby, među ostalim, je istaknuo da je u proteklih nekoliko godina učinjen bitan napredak u hrvatskom izbornom zakonodavstvu, što je vidljivo i iz Izvješća OESS-ova Ureda za demokratske institucije i ljudska prava.

VUKOVAR - Djelatnici hrvatske granične policije zatekli su danas nešto iza 11 sati vojni brod Srbije i Crne Gore u plovidbi na hrvatskoj strani Dunava, potvrdio je glasnogovornik vukovarsko-srijemske policije Miroslav Janić. Prema njegovim riječima, hrvatski policajci presreli su vojni brod Srbije i Crne Gore dok je plovio uzvodno Dunavom prema Dalju. Janić je kazao kako je evidentirana povreda državne granice bez incidenta, a brod je prepraćen na stranu Dunava koja pripada Srbiji i Crnoj Gori.

ZAGREB - Prva hrvatska internet televizija "eTV" započet će se radom sredinom prosinca, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare. Projekt internet televizije pokrenuo je domaći davatelj internet usluga Vodatel, u suradnji sa europskim satelitskim sustavom Astra i brojnim inozemnih i domaćim partnerima, rekao je direktor Vodatela Sebastian Popović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙