FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Vukovaru počelo obilježavanje Dana sjećanja

VUKOVAR,18. studenoga 2004.(Hina) - Okupljanjem u krugu vukovarske Općebolnice, iz koje su ranjenici odvedeni na stratište na Ovčaru, danasje počelo obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara.
VUKOVAR,18. studenoga 2004.(Hina) - Okupljanjem u krugu vukovarske Opće bolnice, iz koje su ranjenici odvedeni na stratište na Ovčaru, danas je počelo obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara.

Pod geslom "Zazvonite zvona sa svih zvonika" građani Vukovara danas se prisjećaju 18. studenoga 1991. godine, kada su nakon gotovo tromjesečne opsade i svakodnevnih topničkih napada, bivša JNA i srpske paravojne postrojbe slomile otpor hrvatskih branitelja te počele zauzimati pojedine vukovarske gradske četvrti.

Komemorativna svečanost odavanja počasti mnogobrojnim žrtvama stradalim u srpskoj agresiji na Vukovar, otpočela je intoniranjem himne i minutom šutnje za vukovarske žrtve. Učenici Gimnazije Vukovar izveli su nakon toga recital "Heroji su otišli u nebo".

Predvođeni pripadnicima 204. vukovarske brigade i stjegonošama koji nose zastave Republike Hrvatske, grada Vukovara, Vukovarsko -srijemske županije, Brigade i Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, sudionici obilježavanja stradanja Vukovara u srpskoj agresiji potom su se u "koloni sjećanja" uputili ulicama grada do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata.

Osim brojnih građana Vukovara, članova stradalničkih i braniteljskih udruga, u koloni su, odjeveni u svečane odore i sinjski alkari i pripadnici Karlovačke građanske garde te zatim ljudi pristigli danas u Vukovar iz mnogih krajeva Hrvatske.

U koloni sjećanja su i predsjednik Republike Stjepan Mesić, potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, potpredsjednik hrvatskog Sabora Darko Milinović, jedan od zapovjednika obrane Vukovara Branko Borković, gradonačelnik Vukovara Vladimir Štengl, vukovarsko-srijemski župan Nikola Šafer, članovi izaslanstva grada Dubrovnika, prijatelja Vukovara, te brojni drugi državni i lokalni dužnosnici, predstavnici vojske, policije i političkih stranaka, među kojima i svi koji su najavili predsjedničku kandidaturu.

Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, oni će na grobove poginulih hrvatskih branitelja i civila polagati ruže, a državna i druga izaslanstva u 12,15 sati će položiti vijence i zapaliti svijeće podno spomen obilježja.

U tom trenutku će se oglasiti zvona sa svih zvonika na katoličkim crkava u Republici Hrvatskoj.

Misu zadušnicu za stradale u srpskoj agresiji na Vukovar na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata predvodit će biskup dubrovački, msgr. Želimir Puljić.

U srpskoj agresiji na Vukovar život je izgubilo najmanje 1.500 hrvatskih branitelja i civila, nekoliko tisuća ih je ranjeno, a iz grada je deportirano i kasnije tijekom okupacije protjerano oko više od 20.000 stanovnika koji nisu bili srpske nacionalnosti.

Kroz srpske koncentracijske logore prošlo je. po podacima Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, oko 8.000 zatočenika. Na popisu zatočenih i nestalih još se nalazi više od 500 osoba s područja Vukovarsko-srijemske županije, a najvećem broju njih svaki trag gubi se upravo u ratnom Vukovaru.

Hrvatski Sabor donio je odluku da se 18. studenoga obilježava kao Dan sjećanja na žrtvu Vukovara u Domovinskom ratu 1991. godine.

(Hina) xždra yjn

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙