FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osijek: Županija će pomoći oporavku ptičjeg rezervata "Podpanja"

OSIJEK, 28. listopada 2004.(Hina) - Poglavarstvo Osječko-baranjskežupanije pomoći će koliko god je to moguće oporavku u požarimastradala ptičjeg rezervata "Podpanja", najugroženijeg u Hrvatskoj,istaknuto je na današnjoj sjednici.
OSIJEK, 28. listopada 2004.(Hina) - Poglavarstvo Osječko-baranjske županije pomoći će koliko god je to moguće oporavku u požarima stradala ptičjeg rezervata "Podpanja", najugroženijeg u Hrvatskoj, istaknuto je na današnjoj sjednici.

Poglavarstvo je danas raspravljalo o 17 zaštićenih prirodnih vrijednosti koje se nalaze na dva posto županijskog prostora. Zaključilo je da će se i dalje maksimalno angažirati na pomoći rezervatu "Podpanj" te da što prije treba osnovati javnu ustanovu za upravljanje zaštićenim područjima, što treba odobriti Ministarstvo kulture.

Posebni ptičji rezervat "Podpanj" kod Donjeg Miholjca, sa 106 vrsta ptica, među kojima je dvadesetak ugroženih vrsta u Europi i tri u svijetu, najugroženije je područje zaštićenih prirodnih vrijednosti u Osječko-baranjskoj županiji i Hrvatskoj, rekao je Oliver Grigić, pročelnik županijskog Zavoda za prostorno planiranje.

Područje "Podpanj" teško je stradalo u požarima 2002. i u ožujku ove godine, a osim požarima "stalno je ugroženo krivolovom, neovlaštenom obradom zemlje u zaštićenu dijelu i odlaganjem otpada", upozorio je Grigić.

Najveći dio zaštićenih prirodnih vrijednosti zauzima Park prirode "Kopački rit" koji se prostire na 17.770 hektara. U proteklih nekoliko godina sva tri pravna subjekta s javnim ovlastima u Parku - Javna ustanova, Hrvatske šume i Hrvatske vode - pridonijeli su zaštiti, održavanju, očuvanju i proučavanju Kopačkog rita, no upravljanje i gospodarenje otežava neusklađenost zakonskih propisa, što stvara velike teškoće i u zaštiti i iskorištavanju toga prostora, istaknuto je na sjednici.

Prirodne vrijednosti u Osječko-baranjskoj županiji zaštićene su u pet kategorija: park prirode, posebni rezervat, zaštićeni krajolik, spomenik parkovne arhitekture i spomenik prirode.

(HIna) xvs yjn

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙