FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: oporba uglavnom za, vladajući dijelom protiv Žužulove smjene

ZAGREB,25. studenoga 2004.(Hina) - Oporbeni saborski klubovi najavilisu večeras da će poduprijeti prijedlogu SDP-a, HSS-a i HNS-a da Saborizglasa nepovjerenje ministru vanjskih poslova Miomiru Žužulu zbognavodne upletenosti u 'aferu Imostroj', klubovi saborske većine protivsu Žužulove smjene, a dio njih najavljuje suzdržanost, zamjerajućiministru što nakon izbijanja afere nije podnio ostavku.
ZAGREB,25. studenoga 2004.(Hina) - Oporbeni saborski klubovi najavili su večeras da će poduprijeti prijedlogu SDP-a, HSS-a i HNS-a da Sabor izglasa nepovjerenje ministru vanjskih poslova Miomiru Žužulu zbog navodne upletenosti u 'aferu Imostroj', klubovi saborske većine protiv su Žužulove smjene, a dio njih najavljuje suzdržanost, zamjerajući ministru što nakon izbijanja afere nije podnio ostavku.

Milorad Pupovac iz SDSS-a kazao je kako zbog predsjednika Vlade SDSS-ovci neće dići ruku za smjenu, ali da Žužulu na dušu stavljaju da odluči što treba učiniti.

Silvano Hrelja (HSU) kazao je pak kako ne može prihvatiti da se o smjeni ministra odlučuje "pod pritiskom emocija javnosti, da se sabornica pretvara u sudnicu".

Za "verbalni politički kanibalizam", oporbu je prozvao Frano Piplović (DC) koji drži da se čitav slučaj, bez procjene Povjerenstva, "odvijao u stilu 'drž'te lopova'". Oporbeni zahtjev za Žužulovom smjenom smatra "ishitrenom politizacijom, u cilju provociranja rekonstrukcije Vlade".

Iako je najavio podršku oporbenom zahtjevu, Damir Kajin (IDS), ističe važnost jasnog utvrđivanja Žužulove odgovornosti. "Ako to propustimo učiniti, uvodimo revolucionarne sudove i ljude sudimo kako im se sudilo 1941. ili 1945.", kazao je Kajin.

Da je konačan sud o slučaju trebalo dati Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa smatra Ante Đapić (HSP), koji je najavio da će HSP-ovci glasovati po vlastitoj savjesti.

Ivica Račan (SDP) smatra da je za izglasavanje nepovjerenja šefu diplomacije dovoljna činjenica da se za to zauzima velika većina građana. "Za afere, neistine, neadekvatno reagiranje i petljanje oko toga što reći ili ne reći ne može biti odgovoran samo dužnosnik, nego je za to, u ovom slučaju, odgovorna i Vlada", uvjerava Račan.

Naknadno ste se sjetili moralne i političke odgovornosti, uzvratio mu je Luka Bebić (HDZ), podsjetivši da je velik dio javnosti i za neke njegove ministre vjerovao da su u sukobu interesa.

"Sad, kad su maske pale, postaje jasno zašto Povjerenstvo do sada nije proradilo", ocijenila je Ljubica Lalić (HSS).

"Kad budu padale maske, vama neće pomoći ni Kanebo make-up, a to je najbolji, ja ga koristim, ja ću vam ga dati", uzvratila joj je Zdenka Babić-Petričević (HDZ).

Unatoč činjenici da je njezine navode ispravljao rekordan broj zastupnika, čak njih 11, rasprava HSS-ove zastupnice okončana je zagrljajem sa "suprostavljenom stranom". Naime, HDZ-ovac Gordan Jandroković je, da bi izgladio nesporazume, Lalićevoj darovao HDZ-ov bombon, te spremno s njom izmijenio prijateljski poljubac i zagrljaj.

Prava ljubav zaborava nema, konstatirao je predsjednik Sabora Vladimir Šeks, a zastupnici popratili pljeskom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙