FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikati: Vlada koči pregovore o plaćama javnih službi

ZAGREB, 25. studenog 2004. (Hina) - Sindikati javnih službi optužili sudanas Vladu da koči pregovore o plaćama i ostalim materijalnim pravimau javnim službama.
ZAGREB, 25. studenog 2004. (Hina) - Sindikati javnih službi optužili su danas Vladu da koči pregovore o plaćama i ostalim materijalnim pravima u javnim službama.

Sindikati su održali konferenciju za novinare nakon što je u utorak u Banskim dvorima propao još jedan pokušaj pregovora o plaćama.

Iako je odbor sedam sindikata pozvan na pregovore, oni nisu održani jer s Vladine strane nisu došle ključne osobe s kojima se može pregovarati o konkretnim stvarima.

Osim toga, u dnevni red uvrštene su samo tri točke, iako je protokolom o pregovorima utvrđeno da će se pregovarati o ukupno sedam pitanja.

"Ne pamtimo takav ignorantski odnos Vlade prema sindikatima, to se ne može nazvati pregovorima, a Vlada nas tjera na žešće akcije", upozorio je čelnik Sindikata hrvatskih učitelja Mato Elkaz.

On smatra da Vlada želi zadržati plaće i materijalna prava zaposlenih u javnim službama na sadašnjoj razini, što će samo povećati zaostajanje njihovih plaća za plaćama u privredi.

Upozorio je da će od dodatnih 800 milijuna kuna koji su u proračunu predviđeni za plaće, proračunskim korisnicima ostati samo mrvice jer su u taj "kolač" uključene i plaće novozaposlenih.

Spomenka Avberšek iz Samostalnog sindikata zdravstva zatražila je da Vlada javno objavi koliko će iznositi osnovica za plaće i ostala materijalna prava za sve javne službe, a koliki će iznos biti utrošen na nova radna mjesta.

Upozorila je također da se sindikalni zahtjevi za povećanjem osnovice i ublažavanjem zaostajanja plaća u javnosti često spominju samo u kontekstu prosvjetnih sindikata, iako ta prava pripadaju svim javnim službama.

Sindikati javnih službi traže rast osnovice za plaće u 2005. od šest posto, te postupno povećanje plaća u iduće tri godine za ukupno 12 posto, koliko zaostaju za plaćama u gospodarstvu.

Uz selektivno povećanje koeficijenata za plaće traže i povećanje božićnice i regresa na 1.500 kuna, osnovice za jubilarnu nagradu na 2.000 kuna i dara za djecu na 600 kuna.

Sindikalci su istaknuli da će Vlada, ako je imalo mudra, vrlo brzo sazvati nove pregovore jer oni zastupaju interese 150.000 javnih službenika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙