FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: unatoč primjedbama klubovi podržali izvješća HRT-a

ZAGREB,25. studenoga(Hina) - U nastavku prošloga tjedna započeterasprave svi su predstavnici saborskih klubova danas podržali izvješćao radu Ravnateljstva i Programskog vijeća HRT-a od studenoga prošle dolipnja ove godine, ali je dio njih iznio niz primjedaba natelevizijski program.
ZAGREB,25. studenoga(Hina) - U nastavku prošloga tjedna započete rasprave svi su predstavnici saborskih klubova danas podržali izvješća o radu Ravnateljstva i Programskog vijeća HRT-a od studenoga prošle do lipnja ove godine, ali je dio njih iznio niz primjedaba na televizijski program.

Oba izvješća u potpunosti je, bez primjedaba podržao SDP. Antun Vujić istaknuo je napredak Programskog vijeća koji je, kako je rekao, unatoč pritiscima, krizama i aferama, očuvao autonomiju i stabilnost.

SDP-ovka Ingrid Antičević-Marinović usprotivila se prozivanju HTV-a od pojedinih zastupnika. "Očito neki od nas još uvijek ne razumiju što je to javna televizija. HRT mora biti zaštićen od politike i financijskih ucjena, a sve ostalo treba se prepustiti novinarima, urednicima i regulatornim tijelima novinarske profesije", poručila je.

Frano Piplović (Klub HSLS/DC) prigovorio je pak da televizijski novinari i urednici prečesto daju naglasak na incidente i senzacije, da zbog toga trpi "strpljiv, cjelodnevni parlamentarni rad".

Nije zadovoljan, kaže, ni s postupcima nekih zastupnika koji "novinare po hodnicima vuku za rukav", te tako, smatra, stječu besplatnu reklamu na televiziji.

"Bolje bi bilo da odu na HRT i plate tu reklamu jer bi svaka kuna dobro došla u proračunu HRT-a", ocijenio je, podsjetivši da je njegov klub nedavno u saborsku proceduru uputio prijedlog za osnivanje tzv. parlamentarne televizije.

Zdenka Čuhnil je u ime Kluba nacionalnih manjina izrazila nezadovoljstvo manjkom emisija koje se sustavno bave manjinama.

"Emisija 'Prizma', koja ide samo jednom tjedno, ne zadovoljava potrebe manjina niti zakonom utvrđene standarde. O tome bi Programsko vijeće HRT-a trebalo voditi računa", kazala je.

HDZ-ov, Klub zastupnika ima niz primjedaba na programski sadržaj HTV-a, nezadovoljan je manjkom kulturnih, edukativnih i programa namijenjenih nacionalnim manjinama.

Petar Selem (HDZ) smatra da kulturni i obrazovni sadržaji u televizijskom programu nisu ni približno onakvi kakvi bi trebali biti da zadovolje potrebe građana i potaknu njihovu edukaciju.

"Nije dobro što kultura na HTV-u ide nizbrdo", ocijenio je, upozorivši da se emisije ozbiljne glazbe na nacionalnoj televiziji prikazuju tek dva puta mjesečno, oko ponoći, a taj je program nekad, ističe, bio hrvatska legitimacija pred svijetom.

Selem žalosnim smatra "degradaciju" obrazovnog programa te "presahnulost" snimanja dramskih predstava.

Prigovorio je da se na 1. programu HTV-a, umjesto obrazovnog programa, prikazuju sapunice i strane serije, zbog čega, kaže, ne prihvaća obrazloženje HRT-a da se obrazovni sadržaji ne mogu povećati zbog prijenosa saborskih sjednica na 2. programu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙