FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prijedlog zakona o morskom ribarstvu i dalje u raspravi

ZAGREB, 25. studenog 2004. (Hina) - Prijedlog Zakona o morskomribarstvu i dalje je na javnoj raspravi i neće se slati u procedurudonošenja dok ne bude definiran u cilju zaštite domaćih ribara,doznaje se u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnoggospodarstva i dodaje da je u tijeku usklađivanje unutar resornihministarstava.
ZAGREB, 25. studenog 2004. (Hina) - Prijedlog Zakona o morskom ribarstvu i dalje je na javnoj raspravi i neće se slati u proceduru donošenja dok ne bude definiran u cilju zaštite domaćih ribara, doznaje se u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva i dodaje da je u tijeku usklađivanje unutar resornih ministarstava.

Ministarstvo opetuje da će maksimalno zaštititi interes ribarskog gospodarstva i "učiniti sve što je moguće na zaštiti ribara". Stoga za početak prosinca u Splitu najavljuju sastanak ribara s ministrom Petrom Čobankovićem na kojem će se otvoreno razgovarati o svim strateškim odrednicama u ribarstvu.

Priliku da se ponovno očituju o zakonskom prijedlogu i sudjeluju u njegovu donošenju imat će cehovne udruge, HGK i Hrvatska obrtnička komora, od kojih Ministarstvo očekuje "jedinstven stav po pitanju zakona ali i cjelokupne ribarske strategije".

Ceh za ribarstvo, akvakulturu i poljodjelstvo Hrvatske obrtničke komore pozdravio je danas mogućnost ponovnog očitovanja o tom zakonskom prijedlogu. To pokazuje, ističe predsjednik Ceha Tonči Božanić, da reakcije cehova ribara nisu bile uzaludne.

Podsjeća da je najspornija odredba u prijedlogu novog zakona bila ona koja je predviđala mogućnost da strani državljani mogu, kao osnivači domaćih poduzeća, dobiti povlasticu za obavljanje gospodarskog ribolova u našem teritorijalnom moru, za razliku od sadašnjeg važećeg Zakona, gdje to nije moguće. Kada bi stranci dobili mogućnost ribolova u našem teritorijalnom moru, hrvatski ribari bi uslijed nelojalne konkurencije ubrzo propali, smatra Božanić.

Božanić podsjeća da su ribari izrazito negativno primili izjave predlagača kako se strancima ne može braniti osnivanje poduzeća za ribolov u RH i kako oni ni u čemu ne mogu biti diskriminirani u odnosu na naše građane, iako je, kaže, poznato da je Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju između EU i RH u članku 49. stavak 5.b. zabranjeno strancima obavljanje gospodarskih djelatnosti kada su u pitanju prirodna bogatstva, a to su, smatraju ribari, definitivno i živa bogatstva mora, kako i stoji u članku 52. Ustava RH.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙