FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: potpora uvođenju ribarske inspekcije na slatkim vodama

ZAGREB,11. studenoga(Hina) - Svi saborski klubovi podržali su danaspredložene izmjene Zakona o slatkovodnom ribarstvu, kojima Vladaplanira osnovati ribarsku inspekciju pri Ministarstvu poljoprivrede,šumarstva i vodnog gospodarstva.
ZAGREB,11. studenoga(Hina) - Svi saborski klubovi podržali su danas predložene izmjene Zakona o slatkovodnom ribarstvu, kojima Vlada planira osnovati ribarsku inspekciju pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva.

Klubovi su podržali tvrdnje Vlade da će ribarska inspekcija, specijalizirana i kadrovski osnažena, učinkovito nadzirati i štititi riblji fond .

Predložene izmjene u cilju su i usklađivanja regulative s onom u EU što se tiče športsko-rekreacijskog ribolova - usklađivanje ribolovnih dozvola za strane državljane (turiste) s onima koje imaju domaći ribiči.

Predloženo je i da hrvatski ratni invalidi mogu na temelju jedne dozvole ribariti na svim tekućicama (rijekama).

Željko Kurtov (HNS/PGS) upozorio je na neravnopravan položaj između športskih i profesionalnih ribiča, rekavši da bi se status profesionalnih ribara trebao kvalitetnije urediti kako se više ne bi morali "nadmetati za mjesta" sa športskim ribičima.

SDP-ovac Josip Leko zauzeo se da se dozvola za športski ribolov može dobiti u svakoj turističkoj zajednici, kako bi, kaže, i u tom području mogli konkurirati susjednim turističkim destinacijama.

Božidar Pankretić (HSS) pozvao je Ministarstvo poljoprivrede da Saboru podnese cjelovito izvješće o stanju ribljeg fonda, kao i podatke o proizvodnji u slatkovodnom ribarstvu.

Ministarstvu, odnosno Vladi, zamjerio je da je u ovoj godini premalo sredstava izdvojila za razvoj slatkovodnog ribarstva, posebno zbog, tvrdi, znatno manjih poticaja iz proračuna.

Zabrinutost za stanje ribljeg fonda, prije svega zbog propadanja ribnjaka, izrazio je Pejo Trgovčević (HSP), naglasivši da bi otvaranje novih ili obnova postojećih ribnjaka ponovno Hrvatsku "moglo vratiti" u vrijeme prije 1990-ih, kada se bilježio veliki izvoz slatkovodne ribe, koja se, kaže, izvozila i u NATO.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙