FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PROFESIONALNI RIBARI TRAŽE UKIDANJE TZV. MALOG RIBOLOVA

RIJEKA, 19. studenog 2004. (Hina) - Mali ribolov treba ukinuti do krajaprosinca 2006., ribarske povlastice popisati i djelomice poništiti, aturistički ribolov svrstati u gospodarsku djelatnost, smatraju ribariokupljeni u Cehu za ribarstvo, akvakulturu i poljodjelstvo Obrtničkekomore Primorsko-goranske županije.
RIJEKA, 19. studenog 2004. (Hina) - Mali ribolov treba ukinuti do kraja prosinca 2006., ribarske povlastice popisati i djelomice poništiti, a turistički ribolov svrstati u gospodarsku djelatnost, smatraju ribari okupljeni u Cehu za ribarstvo, akvakulturu i poljodjelstvo Obrtničke komore Primorsko-goranske županije.

Predsjednik Ceha Miljenko Milohnić kazao je danas na konferenciji za novinare da prijedlog zakona o morskom ribarstvu nije trebalo izrađivati nego samo izmijeniti važeći zakon.

Prijedlog zakona je konfuzan, nema jasnu viziju razvoja i neće zaživjeti, ocijenio je Milohnić dodavši da se ribari nadaju da taj zakonski prijedlog u Saboru neće biti razmatran u ubrzanom nego u redovitom postupku.

Napomenuo je i da prijedlog tog zakona nije dostavljen ribarima u Obrtničkoj komori službenim putem te da "nije jasno tko se boji što će ribari reći."

Ribari smatraju da je tzv. malo ribarstvo bilo osmišljeno kao socijalna kategorija, ali da je postalo politička kategorija.

Pojasnio je da je malim ribarima do 2010. dozvoljen izlov 5 kilograma ribe dnevno koju ne bi smjeli prodavati, a profesionalnim alatima smiju loviti u Istri, Primorju i sjevernoj Dalmaciji.

Profesionalni ribari, pak, drže da mali ribari ne bi smjeli loviti profesionalnom opremom i na tako velikom području. K tomu, sportski ribolov omogućava izlov 3 kilograma ribe na dan, pa se zakonske odredbe nepotrebno usložnjavaju, kazao je Milohnić te predložio da se mali i sportski ribolov svrstaju u istu kategoriju, s istim uvjetima izlova.

Promet ribom potrebno je pratiti do iskrcaja, odnosno dok ne prijeđe u djelatnost trgovine, kažu u Cehu. Prijedlog zakona određuje da ribari ulov predaju otkupnim stanicama ili ovlaštenim trgovcima, a ribari drže da je za to potrebno osigurati preduvjete, dodavši da imaju problema i pri nabavci propisanog plavog dizela.

Govoreći o europskim zahtjevima prema hrvatskom ribarstvu Milohnić je kazao da se "čini da Europu čine talijanski ribari koji pokušavaju naći svoje mjesto na hrvatskom moru". Dodao je da je Italija proglasila arheološku zonu na moru, a da nije tražila mišljenje susjednih zemalja, za razliku od postupka pri proglašenju slične, ekološko-ribolovne zone u hrvatskom moru.

Milohnić je kazao da su hrvatski ribari predlagali da se dio Jadrana "stavi u mirovanje", odnosno da se na njemu nekoliko godina ne obavlja ribolov, ali da to nije prihvaćeno.

Svoje prijedloge ribari će uputiti putem medija, a na predložene zakonske odredbe o morskom ribolovu pokušat će utjecati i putem saborskih zastupnika, zaključio je Milohnić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙