FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UKRAJINA: JUŠČENKO PREDLOŽIO PONAVLJANJE IZBORA

Ukrajina-IZBORI-JUŠČENKOUKRAJINA: JUŠČENKO PREDLOŽIO PONAVLJANJE IZBORA Čelnik ukrajinske oporbe ViktorJuščenko predložio je u srijedu ponavljanje drugog krugapredsjedničkih izbora kako bi se riješio spor oko izbornogpobjednika.

KIJEV, 24. studenog 2004.(Hina/AFP) -

Čelnik ukrajinske oporbe Viktor Juščenko predložio je u srijedu ponavljanje drugog kruga predsjedničkih izbora kako bi se riješio spor oko izbornog pobjednika.

"Spremni smo za ponavljanje drugog kruga ako će izborno povjerenstvo biti pošteno", rekao je Juščenko pred tisućama prosvjednika u središtu Kijeva. "Također spremni smo za drugi krug ako ne bude pritisaka izvana", dodao je oporbeni čelnik, a prenosi francuska novinska agencija AFP.

Aktualni premijer i službeni pobjednik izbora Viktor Janukovič istovremeno je istaknuo da rezultat mora biti legitiman, kako spor oko pobjednika ne bi urodio nasiljem. "Ne želim fiktivnu pobjedu koja može dovesti do nasilja i žrtava. Nijedan položaj na vlasti, ma kako važan bio, nije vrijedan ljudskog života", naglasio je Janukovič u priopćenju kojeg prenosi Reuters.

Ista agencija je objavila da su o sporu oko pobjednika predsjedničkih izbora u Ukrajini telefonom u srijedu razgovarali ruski predsjednik Vladimir Putin i njemački kancelar Gerhard Schroeder. "Postizborna situacija mora se rješiti na temelju važećih izbornih zakona u Ukrajini", navodi se u priopćenju Kremlja i dodaje da se svi politički problemi moraju rješiti političkim dijalogom.

Reuters navodi da je na krizno stanje u Ukrajini reagiralo i nozozemsko predsjedništvo Europske unije, koje u tu zemlju kao izaslanika planira poslati bivšeg diplomata Nieka Biegmana. Nizozemska vlada objavila je da će se on u Kijevu sastati s Janukovičem, aktualnim predsjednikom Leonidom Kučmom i predsjednikom parlamenta Volodimirom Litvinom.

Istragu o predsjednički izborima zatražio je u srijedu Solomon Pasi, bugarski ministar vanjskih poslova i predsjedavajući Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS). Promatračka misija te organizacije na izborima ocijenila je početkom tjedna da na izborima nisu poštivani demokratski standardi.

"Pozivam ukrajinske vlasti da temeljito istraže uočene nepravilnosti", ističe Pasi u priopćenju kojega je izdalo bugarsko ministarstvo vanjskih poslova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙