FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KIJEV: STOTINE TISUĆA DEMONSTRANATA OKO PREDSJEDNIČKE PALAČE

KIJEV, 23. studenog 2004. (Hina) - Deseci tisuća ukrajinskihdemonstranata okupili su se u utorak navečer oko predsjedničke palačeu Kijevu, ispred koje su raspoređeni pripadnici specijalne policije,javljaju agencije.
KIJEV, 23. studenog 2004. (Hina) - Deseci tisuća ukrajinskih demonstranata okupili su se u utorak navečer oko predsjedničke palače u Kijevu, ispred koje su raspoređeni pripadnici specijalne policije, javljaju agencije.

Demonstranti su se odazvali pozivu Julije Timošenko, bliske suradnice oporbenog čelnika Viktora Juščenka, koji tvrdi da je prevaren na predsjedničkim izborima održanima u nedjelju, i s glavnog kijevskog trga preselili se ispred predsjedničke palače, prenosi agencija France Presse.

"Idemo pred predsjedničku palaču. Ili će nam sami dati vlast ili ćemo je sami uzeti", rekla je Timošenko, koja u ukrajinskom parlamentu predvodi frakciju koja podržava Juščenka.

Prema France Pressu, ona je demonstrante pozvala da pred palačom provedu noć te da u srijedu nastave prosvjede.

Juščenko je u međuvremenu pozvao snage sigurnosti da prijeđu na njegovu stranu. "Pozivam sve zaposlene u javnim službama. Dragi sunarodnjaci živite u laži, kažu vam da će vas predsjednik Juščenko otjerati s posla", rekao je on. "Čestiti policajče, pripadniče Titana ili Alfi (specijalne policijske snage), čestiti nastavniče, čestiti dužnosniče, Ukrajina vas treba. Pređite na našu stranu", dodao je pozvavši snage reda da ne djeluju kako bi rastjerale demonstrante.

Juščenko je govoreći ranije pred parlamentom izjavio kako se Ukrajina nalazi "na pragu građanskog sukoba".

Više od 150 ukrajinskih diplomata, među kojima je i službeni glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova, priznalo je pobjedu oporbenog kandidata Juščenka, prenijela je agencija France Presse.

Međutim, rudari iz regije Donbass (istočni dio Ukrajine) izjavili su da su spremni krenuti na Kijev kako bi podržali aktualnog premijera Viktora Janukoviča, čija se službeno proglašena izborna pobjeda osporava, rekao je predsjednik ukrajinskog sindikata rudara Viktor Turmanov, a prenijela agencija France Presse

Službena je Moskva u međuvremenu osudila EU jer otvoreno potiče ukrajinsku oporbu na "ilegalno i nasilno djelovanje" pozivajući na "ponovno preispitivanje rezultata predsjedničkih izbora".

Reagirajući na izjave nizozemskog ministra vanjskih poslova, čija zemlja predsjeda EU-om, rusko je ministarstvo vanjskih poslova izrazilo "duboku zabrinutost" zbog činjenice da Unija poziva na "ponovno preispitivanje" izbornih rezultata. Međutim, Moskva se neće uplitati u unutarnje poslove Ukrajine, izjavio je u utorak navečer ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Istovremeno je predsjednik Europske pučke stranke (PPE) Wilfried Martens u utorak izjavio da je Viktor Juščenko "pravi pobjednik" predsjedničkih izbora u Ukrajini te ga je pozvao na summit PPE-a u Bruxelles 16. prosinca.

Predsjednik PPE-a je, prenosi agencija France Presse, izrazio zadovoljstvo što EU nije potvrdila objavu pobjede pro-ruskog kandidata Janukoviča. "Uvjeren sam da je pravi pobjednik nedjeljnih izbora Viktor Juščenko", rekao je Martens.

Oporba kao i promatrači izražavaju sumnju u regularnost izbornih rezultata koji pobjednikom proglašavaju proruskog kandidata Viktora Janukoviča.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙