FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

JUŠČENKO POZVAO SVOJE PRISTAŠE DA PROSVJEDUJU CIJELU NOĆ

KIJEV, 22. studenog 2004. (Hina) - Prozapadni kandidat na ukrajinskimpredsjedničkim izborima Viktor Juščenko pozvao je u ponedjeljaknavečer više od sto tisuća svojih pristaša okupljenih na glavnom trguu Kijevu da tijekom noći nastave prosvjed protiv nedjeljnihpredsjedničkih izbora koje su ukrajinska oporba i zapadni promatračiocijenili nepoštenima i nedemokratskima.
KIJEV, 22. studenog 2004. (Hina) - Prozapadni kandidat na ukrajinskim predsjedničkim izborima Viktor Juščenko pozvao je u ponedjeljak navečer više od sto tisuća svojih pristaša okupljenih na glavnom trgu u Kijevu da tijekom noći nastave prosvjed protiv nedjeljnih predsjedničkih izbora koje su ukrajinska oporba i zapadni promatrači ocijenili nepoštenima i nedemokratskima.

Juščenko je isto tako upozorio prosvjednike da se policija tijekom noći priprema silom srušiti šatore koje su postavili njegovi pristaše kako bi proveli noć na Trgu neovisnosti i blokirali promet kroz središte grada, javljaju agencije.

"Noćas u 3.00 sata, kada se svi vratite svojoj kući, specijalne policijske snage doći će na Trg kako bi srušile šatore i govornice i ujutro više nećete moći doći ovamo", kazao je Juščenko.

"Trebate doći na Trg u 2.00 sata i braniti" naša prava, dodao je. "Moramo braniti svako drvo, svaki šator, moramo pokazati vlastima da ovdje namjeravamo dugo ostati, svakim satom mora nas biti sve više i više", rekao je Juščenko.

Zastupnica Julija Timošenko, jedna od glavnih čelnica oporbe, pozvala je prosvjednike da se u 10.00 sati okupe pred Parlamentom.

"Sutra je presudan dan. Parlament kao još jedino zakonito tijelo vlasti mora izglasati nepovjerenje Središnjem izbornom povjerenstvu i izabrati novo", kazala je.

Proruski kandidat vlasti Viktor Janukovič pobijedio je na izborima u nedjelju, koji, prema mišljenju zapadnih promatrača, nisu bili pošteni.

Nakon prebrojanih 99,38 posto biračkih listića, Janukovič ima nedostižnih 2,72 posto glasova prednosti ispred svoga izazivača, prozapadnog političara Juščenka. Janukovič je dobio 49,42, a Juščenko 46,7 posto glasova. Međutim, sve su izlazne ankete, provedene po izlasku birača s glasačkim mjesta, veliku prednost davale Juščenku.

Lokalne vlasti u glavnome gradu Kijevu u ponedjeljak su zatražile od parlamenta da odbaci službene rezultate predsjedničkih izbora. Gradska je skupština izdala priopćenje u kojem izražava sumnju u prebrojavanje glasova u organizaciji Središnjega izbornog povjerenstva i "predlaže članovima (parlamenta) da ne priznaju prve rezultate izbora", prenio je Reuters. Ranije su isto učinile i vlasti Lavova, najvećeg grada u zapadnoj Ukrajini.

Europska unija u ponedjeljak je priopćila da zbivanja u Ukrajini prati s "velikom zabrinutošću", te da će zajednički s Organizacijom za europsku sigurnost i suradnju (OESS) tražiti reviziju rezultata drugog kruga predsjedničkih izbora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙