FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

JUŠČENKO ĆE POVESTI PRISTAŠE NA ULICE U SLUČAJU LAŽIRANJA IZBORA

KIJEV, 19. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Kandidat ukrajinske oporbena predsjedničkim izborima Viktor Juščenko izjavio je u petak da ćepovesti svoje pristaše na ulice ako vlasti pokušaju lažirati izbore itako osigurati pobjedu njegova protivnika u drugom krugu izbora unedjelju.
KIJEV, 19. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Kandidat ukrajinske oporbe na predsjedničkim izborima Viktor Juščenko izjavio je u petak da će povesti svoje pristaše na ulice ako vlasti pokušaju lažirati izbore i tako osigurati pobjedu njegova protivnika u drugom krugu izbora u nedjelju.

"Ako budemo suočeni s prijevarom velikih razmjera povest ćemo ljude na ulice i braniti svoja prava", rekao je Juščenko koji se u drugom krugu izbora u nedjelju natječe s aktualnim premijerom Viktorom Janukovičem.

Ta Juščenkova izjava posljednjeg dana kampanje dodatno je izazvala napetost pred izbore za koje mnogi analitičari govore da će odlučiti hoće li se post-sovjetska Ukrajina okrenuti prema Zapadu ili prema Rusiji.

Juščenko, zagovornik postupnih koraka prema integraciji s Europom, pobijedio je u prvom krugu s neznatnom razlikom. Njegova protukandidata Janukoviča podržavaju ukrajinski predsjednik na odlasku Leonid Kučma i ruski predsjednik Vladimir Putin.

Juščenko je izjavio na završnoj konferenciji za novinare da on i njegovi pristaše ne strahuju da bi izborna prijevara mogla zaustaviti neizbježnost njihove pobjede, ali da znaju da će prijevare ipak biti. "Vlasti, naravno, nemaju namjere održati poštene izbore. One smatraju da su sva pitanja koja se odnose na buduće vodstvo unaprijed odlučena", rekao je.

Moskva snažno podržava Janukoviča čije pristaše planiraju u petak održati veliki skup na kijevskom sportskom stadionu.

Europska je unija pozvala u četvrtak Ukrajinu da osigura da pošten i slobodan drugi krug predsjedničkih izbora.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i zajedničku sigurnost Javier Solana telefonski je razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Leonidom Kučmom o izborima nakon što se oporba žalila na prijevaru i zastrašivanje tijekom prvog kruga.

Solanina glasnogovornica Christina Gallach je rekla da je EU posvetila veliku važnost tim izborima koje su mnogi diplomati vidjeli kao definirajući trenutak u post-sovjetskom razvoju ove zemlje s 47 milijuna stanovnika.

"Solana, koji izbliza prati razvoj situacije u Ukrajini, u više je navrata istaknuo interes EU-a da se u zemlji organiziraju pošteni i slobodni izbori", rekla je Gallach.

Bijela je kuća priopćila da američki predsjednik George W. Bush šalje čelnika senatskog odbora za vanjske odnose, republikanskog senatora Richarda Lugara, u Ukrajinu kako bi pratio izbore.

"SAD podržavaju težnje Ukrajine da se pridruži euroatlantskoj zajednici, zajednici koja zahtjeva predanost zajedničkim vrijednostima", priopćila je Bijela kuća. "Ako izbori ne budu u skladu s demokratskim standardima, to će naškoditi težnjama Ukrajine".

Putin će također imati svog predstavnika koji će pratiti izbore, predsjednika Državne dume Borisa Grizlova - jednog od svojih najodanijih ljudi, javio je Interfax.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙