FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Zagrebu opća skupština Europske suradnje na akreditaciji

ZAGREB, 24. studenog 2004. (Hina) - Državni zavod za normizaciju imjeriteljstvo (DZNM) domaćin je 14. opće skupštine Europske suradnjena akreditaciji (EA), koja je u Zagrebu okupila predstavnike 70-akpredstavnika nacionalnih akreditacijskih tijela iz zemalja EU, EFTA-e,zemalja kandidata za članstvo u EU te drugih eruopskih zemalja ustatusu promatrača.
ZAGREB, 24. studenog 2004. (Hina) - Državni zavod za normizaciju i mjeriteljstvo (DZNM) domaćin je 14. opće skupštine Europske suradnje na akreditaciji (EA), koja je u Zagrebu okupila predstavnike 70-ak predstavnika nacionalnih akreditacijskih tijela iz zemalja EU, EFTA-e, zemalja kandidata za članstvo u EU te drugih eruopskih zemalja u statusu promatrača.

U dva dana rada skupštine EA, čiji je DZNM član od 1997. godine, sudjeluju i predstavnici srodnih europskih organizacija, poput udruženja nacionalnih mjeriteljskih instituta EUROMET, udruge laboratorija EUROLAB te EFTA-e.

U radu skupštine, među ostalim, bit će riječi o nužnim prilagodbama hrvatskog tehničkog zakonodavstva pravnim stečevinama EU, što izravno utječe na slobodno kretanje proizvoda na zajedničkom europskom tržištu.

Poslove nacionalne akreditacijske službe, nacionalnog normirnog tijela i mjeriteljskog instituta u Hrvatskoj obavlja DZNM, a temeljem novih tehničkih zakona iz 2003. godine u tijeku je preustroj tog zavoda i uspostava novih institucija. Dio nadležnosti DZNM-a za izradu i provedbu tehničkih propisa za proizvode prenosi se u tom procesu na ministarstva i druga tijela državne uprave, a poslovi normizacije i akreditacije prelaze na nove institucije.

Tako će od 1. siječnja iduće godine nacionalno normirno tijelo, nadležno za donošenje hrvatskih normi, postati Hrvatski zavod za norme (HZN). Ocjenjivanje stručne i tehničke osposobljenosti institucija koje pružaju usluge ispitivanja, mjerenja, umjeravanja, certifikacije proizvoda, procesa, sustava upravljanja, osoblja te inspekcijskih poslova tehničke naravi, kao nacionalno akreditacijsko tijelo istodobno preuzima Hrvatska akreditacijska agencija (HAA).

U državnoj upravi ostat će svi poslovi mjeriteljstva, i to u okviru Državnog zavoda za mjeriteljstvo (DZM), iz kojeg će se tijekom 2005. izdvojiti nacionalni mjeriteljski institut (HMI).

Hrvatska na taj način dobiva novu tehničku infrastrukturu za kvalitetu primjerenu tržištu usmjerenom na kvalitetu proizvoda i usluga te neophodnu potporu hrvatskim tvrtkama za konkurentnost na europskom tržištu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙