FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: BRALO SE NA PRVOM POJAVLJIVANJU NIJE IZJASNIO O KRIVNJI

DEN HAAG/ZAGREB,15. studenoga(Hina) - Bosanski Hrvat Miroslav Bralo uponedjeljak se na prvom pojavljivanju pred Haškim sudom (ICTY) nijeizjasnio o krivnji prema točkama optužnice, već je zatražio da toučini u roku od 30 dana.
DEN HAAG/ZAGREB,15. studenoga(Hina) - Bosanski Hrvat Miroslav Bralo u ponedjeljak se na prvom pojavljivanju pred Haškim sudom (ICTY) nije izjasnio o krivnji prema točkama optužnice, već je zatražio da to učini u roku od 30 dana.

"Bralo traži da se zakaže njegovo dodatno stupanje pred sud u roku od 30 dana", kazala je zastupnica obrane Virginia Lindsey.

Sudac Amin el Mahdi prihvatio je prijedlog obrane i zatražio od Tajništva suda da u propisanom roku zakaže novo pojavljivanje optuženog, kako bi se izjasnio o krivnji.

Miroslav Bralo Cicko (37), predao se u srijedu 10. studenoga postrojbama SFOR-a u BiH, a u pritvor ICTY-a u Scheveningenu prebačen je u petak.

Optužnica protiv njega otpečećena je 12. listopada ove godine, gotovo devet godina nakon potvrđivanja 10. studenoga 1995.

U 21 točki optužen je za kršenje ratnog prava i običaja i teške povrede Ženevskih konvencija zbog progona Bošnjaka u Lašvanskoj dolini 1993., u kojem je sudjelovao kao pripadnik specijalne postrojbe HVO-a "Džokeri".

Tereti ga se po individualnoj odgovornosti za ubojstvo trojice zatočenih Bošnjaka i višednevno brutalno silovanje zatočene Bošnjakinje, označene kao svjedokinja A, u stožeru "Džokera" u Nadiocima kod Viteza, u svibnju 1993.

Sudac El Mahdi danas je djelomice objasnio razloge zbog kojih je ICTY-u trebalo gotovo devet godina za skidanje oznaka tajnosti s optužnice protiv Brale.

Kazao je kako su se prvotno na istoj optužnici nalazila još dva optuženika, pa je sudac Richard May tražio da se za uručivanje optuženom sastavi nova verzija kako bi se zaštitio identitet ostalih optuženika, što je učinjeno 21. prosinca 1998.

Iste je godine optužnica povučene za optuženika B, a 2002. za optuženika C, objasnio je egipatski sudac.

Tijekom utvrđivanja identiteta optuženika pojavile su se i neke nedoumice vezane uz podatke navedene u optužnici.

Optuženik je tako rekao da prije rata nije radio u tvornici Slobodan Princip Seljo već u Željezari Zenica, te da nije visok 192 već 194 centimetra.

Tužitelj Kenneth Scott nije mogao dati objašnjenja za nepodudarne podatke, rekavši da zamjenjuje odsutnog Marka Harmonna u čijoj je nadležnosti predmet Bralo.

Zastupnica obrane Lindsey dovela je u pitanje i podatak o Bralinoj pripadnosti postrojbi Džokeri, no sudac El Mahdi je uputio obranu da to osporava na suđenju.

Glavna tužiteljica ICTY-a Carla del Ponte je u izviješću pred Stalnim vijećem NATO-a u Bruxellesu 3. studenoga zatražila da hrvatska Vlada uhiti Antu Gotovinu i Miroslava Bralu.

Rješavanje slučaja Bralo i njegova dobrovoljna predaja u BiH trebali bi pridonijeti povoljnijoj ocjeni suradnje Hrvatske s Haškim sudom u današnjem izvješću predsjednika suda Theodora Merona Općoj skupštini UN-a, i u sličnom izvješću koje će Meron i Del Ponte podnijeti Vijeću sigurnosti UN-a 23. studenoga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙