FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DEL PONTE: GOTOVINA PREPREKA ZA PUNU SURADNJU HRVATSKE (ŠIRE)

NEW YORK (UN)/ZAGREB,23. studenoga(Hina) - Glavna haška tužiteljicaCarla del Ponte izvijestila je u utorak Vijeće sigurnosti UN da jegeneral Ante Gotovina i dalje prepreka za potpunu suradnju Hrvatske sHaškim sudom (ICTY) i pozvala na zadržavanje međunarodnog pritiska donjegova izručenja sudu.
NEW YORK (UN)/ZAGREB,23. studenoga(Hina) - Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte izvijestila je u utorak Vijeće sigurnosti UN da je general Ante Gotovina i dalje prepreka za potpunu suradnju Hrvatske s Haškim sudom (ICTY) i pozvala na zadržavanje međunarodnog pritiska do njegova izručenja sudu.

"General Gotovina jedina je preostala prepreka u suradnji Hrvatske s Haškim sudom. Čim Gotovina bude u Haagu moći će se reći da Hrvatska zaista u potpunosti surađuje s Haškim sudom", kazala je Del Ponte.

Ako se međunarodni pritisak u ovom slučaju smanji, to će biti primljeno kao signal da međunarodna zajednica možda više nije zainteresirana da se najviši dužnosnici, odgovorni za najteže zločine, uključujući Radovana Karadžića i Ratka Mladića, pojave pred ICTY-em, istaknula je Del Ponte u izvješću.

Gotovina je nestao u lipnju 2001., nakon što su ga hrvatske vlasti obavijestile o zapečaćenoj optužnici, a od tada je opetovano viđan u Hrvatskoj, posljednji put ovoga ljeta, navela je tužiteljica.

Hrvatska je u proljeće ove godine očigledno "pojačala napore da locira i uhiti Gotovinu", ocjenjuje se u izvješću. No, istodobno se izražava sumnja u "djelotovrnost tih mjera ili čak njihovu ozbiljnost", jer do sada nisu dale nikakva konkretnog rezultata, čak ni vezanog uz to nalazi li se unutar ili izvan Hrvatske.

Del Ponte je navela kako postoje snažne indikacije da Gotovina, čiji "javni image nacionalnog heroja nitko nije zanijekao", uživa "podršku dobro organizirane mreže, čiji je dio i unutar državnih struktura".

Naglašavajući kako je dovođenje Gotovine u Haag od najveće važnosti za strategiju dovršetka rada i ukupne dosege ICTY-a, Del Ponte je navela kako se, sve dok se to ne dogodi, može smatrati da su "mreže koje štite ratne zločince moćnije od onog dijela vlade koji istinski želi potpunu suradnju s Tribunalom".

Spominjući Gotovinu kao jednog od trojice najtraženijih bjegunaca ICTY-a, zajedno s Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem, ona je naglasila kako će se, ako oni ne budu izručeni ICTY-u u idućih nekoliko mjeseci, morati preispitati rokovi iz strategije dovršetka rada Suda.

Pomoćnik hrvatske ministrice pravosuđa Jakša Muljačić, zadužen za suradnju s ICTY-em ocijenio je da izvješće Carel del Ponte "objektivno i u granicama očekivanoga".

Po njegovim riječima, tužiteljica je "istaknula da su pojačani napori radi lociranja i uhićenje Gotovine", te potvrdila da je Gotovina jedina preostala prepreka u suradnji.

Za ocjene da Gotovina uživa podršku i dijela državnih struktura, Muljačić je rekao da ne stoje. "Siguran sam da ne uživa podršku unutar državnih struktura", rekao je.

Tužiteljica Del Ponte u izvješću je u istaknula i pozitivan razvoj u slučaju Miroslava Brale Cicka, spominjući njegovu dobrovoljnu predaju i prebacivanje u Haag 12. studenoga u kontekstu "transgranične suradnje koju treba podržavati".

Pomoćnik ministrice potvrdio je da su hrvatska državna tijela odigrala "pozitivnu ulogu" u rješavanju slučaja Bralo.

Del Ponte je vlasti u Srbiji i Crnoj Gori te u Republici Srpskoj osudila zbog odbijanje da uhite haške bjegunce, ističući da od 20 bjegunaca najmanje 10 boravi u Srbiji.

Kao pozitivne primjere izdvojile je jedino izručenje Ljubiše Beare iz SCG, te izvještaj Republike Srpske o genocidu u Srebrenici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙