FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Đapić: Carla del Ponte lagala u slučaju Miroslava Brale

ZAGREB,18. studenoga 2004.(Hina) - Saborski Klub HSP-a pozvao je danasVladu da od Vijeća sigurnosti UN-a zatraži nezavisnu istragu radaglavne haške tužiteljice Carle del Ponte, za koju HSP-ovci tvrde da jelagala kada je govorila da je Hrvatska skrivala Miroslava Bralu,optuženog za ratni zločin u Ahmićima.
ZAGREB,18. studenoga 2004.(Hina) - Saborski Klub HSP-a pozvao je danas Vladu da od Vijeća sigurnosti UN-a zatraži nezavisnu istragu rada glavne haške tužiteljice Carle del Ponte, za koju HSP-ovci tvrde da je lagala kada je govorila da je Hrvatska skrivala Miroslava Bralu, optuženog za ratni zločin u Ahmićima.

Čelnik HSP-a Anto Đapić je na konferenciji za novinare rekao kako je nedvosmisleno dokazano da je del Ponte lažno izvijestila europske institucije da je Hrvatska pod lažnim imenom skrivala Bralu, čime je, tvrdi, naštetila Hrvatskoj i njezinim naporima ka što bržem uključenju u europske integracije.

Pozivajući se na pisanje zadarskog tjednika "Hrvatski list", Đapić je kazao da se Bralo još prije devet godina, kada je saznao da ga je haško tužiteljstvo optužilo za ratni zločin, predao nizozemskom bataljonu SFOR-a, čiji ga je zapovjednik tada pustio.

Optužnica protiv Brale otpečaćena je 12. listopada ove godine, a potvrđena još 10. studenoga 1995.

"Novi dokazi pokazuju da je del Ponte lagala, da je znala kako Hrvatska ne skriva Bralu, čime je zadala udarac nastojanjima Hrvatske za priključenje EU", rekao je Đapić.

HSP stoga od Vlade traži da 23. studenoga, kada se očekuje izvješće Haškog tužiteljstva o stanju suradnje Hrvatske s Haškim sudom pred Vijeće sigurnosti, od tog središnjeg tijela UN-a zatraži da provede nezavisnu istragu rada Tužiteljstva, te tako, pravnim sredstvima, obrani nacionalne interese i zaštiti optužene od lažnih optužbi.

"Umjesto da sa strepnjom iščekuje haško izvješće, Vlada mora zatražiti istragu jer je jasno da je Carla del Ponte lagala i da je napad na Hrvatsku iskonstruiran kako bi joj se otežao položaj pred pregovore o članstvu u EU", kazao je Đapić.

Zbog 'slučaja Bralo', smatra, upitne su i tvrdnje glavne haške tužiteljice u odnosu na generala Antu Gotovinu, odnosno da je Gotovina ljetos viđen u Hrvatskoj te da hrvatske vlasti ne čine dovoljno na njegovu uhićenju.

"Vlada o tome ne smije šutiti jer je Carla del Ponte razotkrivena u svojoj neobjektivnosti i nepoštenju kada govori o suradnji Hrvatske s Haagom. Haško tužiteljstvo pokazalo se kao instrument nečije politike i pritiska na Hrvatsku, što Vlada, radi svoje vjerodostojnosti, ne smije dopustiti", zaključio je Đapić, naglasivši da će o tome kako će Vlada postupiti u ovom slučaju ovisiti i daljnje ponašanje HSP-a prema Vladi.

Carla del Ponte je 3. studenog, nakon sastanaka sa članovima Sjevernoatlantskog vijeća u Bruxellesu, rekla da ih je izvijestila da "u Hrvatskoj osim Ante Gotovine, ima i drugi bjegunac - Miroslav Bralo". M. Bralo (37), Hrvat iz BiH koji nema hrvatsko državljanstvo, predao se 10. studenoga postrojbama SFOR-a u BiH.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙