FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DEL PONTE: GOTOVINA PREPREKA ZA PUNU SURADNJU HRVATSKE

NEW YORK/ZAGREB,23. studenoga(Hina) - Glavna haška tužiteljica Carladel Ponte izvijestila je u utorak Vijeće sigurnosti UN-a da je generalAnte Gotovina i dalje prepreka za potpunu suradnju Hrvatske s Haškimsudom (ICTY).
NEW YORK/ZAGREB,23. studenoga(Hina) - Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte izvijestila je u utorak Vijeće sigurnosti UN-a da je general Ante Gotovina i dalje prepreka za potpunu suradnju Hrvatske s Haškim sudom (ICTY).

"General Gotovina jedina je preostala prepreka u suradnji Hrvatske s Haškim sudom. Čim Gotovina bude u Haagu moći će se reći da Hrvatska u potpunosti surađuje s Haškim sudom", kazala je Del Ponte.

Spominjući Gotovinu kao jednog od trojice najtraženijih bjegunaca ICTY-a, zajedno s Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem, ona je naglasila kako će se, ako oni ne budu izručeni ICTY-u u idućih nekoliko mjeseci, morati preispitati rokovi iz strategije dovršetka rada ICTY-a.

Izručenje generala Ante Gotovine Haškom sudu (ICTY) od najviše je važnosti za strategiju dovršetka rada suda, a odgovornost za njegovo izručenje leži na hrvatskoj Vladi, kazala je.

Gotovina je, po njezinim riječima, od bijega u lipnju 2001. često viđan u Hrvatskoj, a posljednji put ovoga ljeta.

Tužiteljica je naglasila kako su hrvatske vlasti poduzele značajne napore da ga pronađu, ali je istodobno izrazila sumnju u iskrenost tih napora, jer oni do danas nisu dali nikakvog rezultata.

Kazala je kako Gotovina u hrvatskoj javnosti ima herojski status te da postoji snažna struktura onih koji ga štite.

Dok Gotovina ne bude u Haagu, moći se se reći da su te strukture snažnije od vlade koja želi potpuno surađivati s ICTY-em, kazala je Del Ponte.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙