FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SVIJEĆE U CRKVAMA IZAZIVAJU ZAGAĐENJE

AMSTERDAM, 23. studenoga 2004. (Hina/Reuters) - Odlazak u crkvu pomažeduši ali vjerojatno ne i plućima, pokazuje istraživanje znanstvenikasa sveučilišta u Maastrichtu koji su otkrili da paljenje svijeća itamjana u crkvi može ispuštati opasne razine potencijalno kancerogenihčestica.
AMSTERDAM, 23. studenoga 2004. (Hina/Reuters) - Odlazak u crkvu pomaže duši ali vjerojatno ne i plućima, pokazuje istraživanje znanstvenika sa sveučilišta u Maastrichtu koji su otkrili da paljenje svijeća i tamjana u crkvi može ispuštati opasne razine potencijalno kancerogenih čestica.

"Te su razine tako nevjerojatno visoke da smo smatrali kako treba upozoriti javnost", kazao je autor studije Theo de Kok.

Nakon cijelog dana paljenja svijeća te su razine 20 puta veće od limita za čestice PM10 dopuštenog u Europskoj uniji, ustanovljeno je u bazilici u Maastrichu.

Te se čestice mogu udisati i zato su potencijalno opasne, kažu znanstvenici. Oni su otkrili i visoke razine kancerogenog policikličnog aromatičnog ugljikovodika i neke nepoznate tipove slobodnih radikala koji se oslobađaju paljenjem svijeća i tamjana.

Atomi slobodnih radikala djeluju kao okidači i elementi koji potiču razvoj kancerogenih tumora.

"Izloženost tim česticama razlog je za zabrinutost, ali ne toliko za vjernike koliko za svećenike, zborove i druge ljude koji rade u crkvi", rekao je Kok.

Prema de Koku svećenici u crkvi u Mastrichtu pokušavali su poboljšati ventilaciju, a neki su čak prestali koristiti prave svijeće, pa on sugerira da se prave svijeće zamijene električnima i da se poboljša ventilacija.

De Kok se zauzeo i za provedbu istraživanja o tome obolijevaju li češće na pluća svećenici, redovnici i druge osobe zaposlene u crkvama.

Čestice onečišćenja mogu biti opasne za pluća i izazvati dišne bolesti kao što su emfizem i bronhitis.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙