FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SCG VRATILA ZEMLJIŠNE KNJIGE DVORA NA UNI

ZAGREB, 19. studenog 2004. (Hina) - Ministrica pravosuđa Vesna ŠkareOžbolt preuzela je u petak od ministra za ljudska prava i manjineSrbije i Crne Gore Rasima Ljajića 334 zemljišne knjige Općine Dvor naUni koje su se nalazile u Beogradu.
ZAGREB, 19. studenog 2004. (Hina) - Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt preuzela je u petak od ministra za ljudska prava i manjine Srbije i Crne Gore Rasima Ljajića 334 zemljišne knjige Općine Dvor na Uni koje su se nalazile u Beogradu.

Oko 3,5 tona zemljišnih knjiga i isprava u Zagreb je kamionom dovezeno iz Srbije, gdje su odnesene za vrijeme okupacije Dvora na Uni.

"Povratak knjiga velika je stvar", ustvrdila je Škare Ožbolt, preuzimajući knjige

ispred zgrade Ministarstva u Zagrebu.

Dodala je da će kompletiranje Zemljišno-knjiškog odjela u Dvoru na Uni omogućiti i gospodarska ulaganja u to područje.

Nakon što je primila zapisnike o popisu katastarske dokumentacije ministrica je dokumente predala predsjedniku Županijskoga suda u Sisku Danku Kovaču i privremenom predsjedniku Općinskog suda u Dvoru na Uni Mirku Đukiću.

Ljajić je ocijenio da ovaj čin ima veliki značaj te da će pridonijeti procesu normalizacije odnosa između Zagreba i Beograda. Rekao je da je u Arhivu Srbije pronađeno još tridesetak zemljišnih knjiga iz Gračaca. Postupak je u tijeku i ti će dokumenti brzo biti vraćeni u Hrvatsku, kazao je.

Dodao je kako se nada da će povratak knjiga pridonijeti i ubrzanju povratka izbjeglica te da će građanima pomoći u rješavanju mnogih statusnih problema.

Vraćanje spomenutih zemljišnih knjiga rezultat je dogovora postignutog između ministrice Škare Ožbolt i ministra Ljajića prigodom nedavna ministričinog posjeta Srbiji i Crnoj Gori.

Nakon predaje dokumenata Ljajić je otputovao u zatvor u Lepoglavu, gdje će, kako je rekao, grupu srbijanskih zatvorenika koji zahtjevaju da kaznu do kraja odsluže u Srbiji i Crnoj Gori pokušati nagovoriti da prestanu odbijati zatvorsku hranu.

Dodao je da će s hrvatskom ministricom pokušati naći rješenje za njihovo prebacivanje u zatvore u Srbiji i Crnoj Gori.

"Mi smo napravili gestu, jedan hrvatski državljanin prebačen je iz Crne Gore u Hrvatsku i nadamo se da će se imati razumijevanja za naše građane", kazao je Ljajić. Naime, prošlog je tjedna na izdržavanje kazne u Hrvatskoj prebačen hrvatski državljanin Mladen Mirković koji je u Crnoj Gori pravomoćno osuđen na 15 godina zatvora zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj je poginulo 12 ljudi.

Škare Ožbolt je podsjetila da su obje države potpisnice Konvencije o transferu zatvorenika. No, taj postupak ima svoj rok i treba vidjeti koji se slučajevi mogu prvi početi rješavati, kazala je, a Ljajić je dodao da prije transfera zatvorenika sudovi u Srbiji i Crnoj Gori moraju potvrditi presude hrvatskih sudova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙