FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BUSH DOBIO I IOWU

WASHINGTON,5. studenoga(Hina) - Američki predsjednik George W. Bushdobio je u petak i saveznu državu Iowu, posljednju državu čiji surezultati još bili nepoznati na ovogodišnjim američkim predsjedničkimizborima.
WASHINGTON,5. studenoga(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush dobio je u petak i saveznu državu Iowu, posljednju državu čiji su rezultati još bili nepoznati na ovogodišnjim američkim predsjedničkim izborima.

S Iowom na svojoj strani Bush je osvojio ukupno 286 glasova izbornika, a njegov demokratski protivnik John Kerry 252.

Mada je Kerry već u srijedu priznao poraz u utrci za Bijelu kuću, brojanje glasova nastavilo se u Iowi gdje su rezultati bili suviše tijesni da bi se mogao proglasiti pobjednik. Bush je dobio 7 glasova izbornika u Iowi.

Bush je u Ohiou dobio odlučujućih 20 izborničkih glasova koji su mu osigurali 270 glasova potrebnih za ukupnu pobjedu. Potom je dobio i New Mexico u kojem također nisu bili poznati rezultati odmah nakon zatvaranja biračkih mjesta.

Republikanac Bush je na ovim izborima uspio preoteti savezne države Iowu i New Mexico koje je na izborima 2000. dobio demokrat Al Gore. Jedina država koja je iz republikanskog tabora ove godine prešla u demokratski je New Hampshire.

Promatrači Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) izvijestili su kako su američki predsjednički izbori ove godine bili uglavnom slobodni i pošteni, a jedina primjedba koju su imali ticala se predugačkih redova na nekim biračkim mjestima koji mogu odbiti birače i ograničiti njihovo glasačko pravo.

Sjedinjene Države su ove godine pozvale promatrače OESS-a na izbore nakon sporova na izborima 2000. oko ponovnog prebrojavanja glasova na Floridi koje je na kraju riješio Vrhovni sud.

OESS je poslao 90 promatrača koji su po prvi put nadzirali američke predsjedničke izbore.

Promatrači su priopćili kako su im prije izbora upućene brojne optužbe za prijevaru i moguće suzbijanje izlaska birača, uglavnom među manjinama, ali da ih tijekom samih izbora nisu mogli potvrditi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙