FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AMERIČKE IZBORE NADGLEDAJU PROMATRAČI

ZAGREB/WASHINGTON, 2. studenog 2004. (Hina) - U predsjedničkoj utrcikoja nikada nije bila neizvjesnija i zbog bojazni da se ne ponoviosporavanje rezultata nakon izbora 2000. godine i pravna natezanjakoja su uslijedila, američke predsjedničke izbore prate ne samo tisućeodvjetnika dviju stranki već i domaći i strani promatrači, među kojimai OESS.
ZAGREB/WASHINGTON, 2. studenog 2004. (Hina) - U predsjedničkoj utrci koja nikada nije bila neizvjesnija i zbog bojazni da se ne ponovi osporavanje rezultata nakon izbora 2000. godine i pravna natezanja koja su uslijedila, američke predsjedničke izbore prate ne samo tisuće odvjetnika dviju stranki već i domaći i strani promatrači, među kojima i OESS.

Iako je samo na Floridi dva milijuna ljudi iskoristilo mogućnost prijevremenog glasovanja, očekuje se da će odaziv birača biti najveći upravo na sam dan izbora, u utorak. Inače, za ove se izbore očekuje da će odaziv birača biti veći neko ikada prije, a kako se radi o više nego tijesnoj utrci između Georgea W. Busha i Johna Kerryja, promatračima se pribjeglo kako više ne bi bilo izgubljenih glasačkih listića, zbunjujuće tehnologije glasovanja i neugodnih pritisaka na glasače.

Promatrači Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) prvi će puta nadgledati američke predsjedničke izbore a najbrojniji će biti na Floridi. Glasnogovornik OESS-a Adam Ereli nije, međutim, htio niti potvrditi niti osporiti da je njihova nazočnost povezana s određenim "slabostima" izbornih metoda koje su izašle na vidjelo prilikom izbora 2000. godine.

Američki State Department je poručio da se, glede nazočnosti OESS-a, ne radi ni o čemu što bi uznemirilo javnost, ali je priznao da je riječ o svojevrsnoj "novosti".

U državi Ohio niži je sud odlučio zabraniti pristup promatračima nakon što su se crni glasači pobunili zbog odluke Republikanske stranke da se njihovi promatrači uglavnom rasporede po većinski crnim područjima. To je, kako su rekli, graničilo sa zastrašivanjem ali je samo nekoliko sati pred otvaranje birališta Savezni sud Ohia ipak dao zeleno svjetlo promatračima političkih stranaka da nadgledaju postupak glasovanja.

Osim što će izabrati sljedećeg predsjednika, Amerikanci će također izabrati i novi Predstavnički dom s 435 mjesta, dok će glasači u 34 države odabrati i nove senatore.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙