FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ITALIJA: MASOVNA UHIĆENJA MAFIJAŠA

RIM, 22. studenoga 2004. (Hina/AR) - Pod optužbom udruživanja zaizvršenje kaznenih djela mafijaškoga tipa, iznuđivanje, zelenašenje ikorupciju, tužiteljstvo u gradu Potenzi u regiji Basilicati na juguItalije izdalo je 52 naloga za uhićenje koje su u ponedjeljak provelikarabinjeri u protumafijaškoj operaciji.
RIM, 22. studenoga 2004. (Hina/AR) - Pod optužbom udruživanja za izvršenje kaznenih djela mafijaškoga tipa, iznuđivanje, zelenašenje i korupciju, tužiteljstvo u gradu Potenzi u regiji Basilicati na jugu Italije izdalo je 52 naloga za uhićenje koje su u ponedjeljak proveli karabinjeri u protumafijaškoj operaciji.

Poslije dugotrajne istrage otkrivena je povezanost između mafijaških klanova i političkih, upravnih i poduzetničkih krugova.

Među uhićenima je i predsjednik jedne od odvjetničkih komora regije Basilicate, Piervito Bardi. Zatraženo je i zatvaranje parlamentarca stranke Naprijed Italijo premijera Silvija Berlusconija, Gianfranca Blasija, a pod istragom su i zastupnici Antonio Luongo iz Demokratske ljevice i Antonio Potenza, iz mješovite skupine Narodnjaci-UDEUR.

Istragu su vodili javni tužitelji u Potenzi, Vincenzo Montemurro i Henry John Woodcock. Među uhićenima su i šefovi mafijaškoga klana, Renato Martorano i Giovanni Quaratino, koji su bili povezani i s mafijašima iz drugih regija.

Mafija je tražila od političara i gradskih uprava da određene natječaje za gradnju pojedinih objekata dobiju poduzetnici pod mafijaškom kontrolom, a zatim je tražila postotak novca od dobivenog posla. Mnoge uhićene osobe bile su zaposlene u lokalnim upravama i u lokalnim poduzećima. Karabinjeri su operaciju nazvali "Hijena dva".

Zastupnik pokreta Naprijed Italijo, Gianfranco Blasi, izjavio je kako je cijela stvar vezana uz njegovo ime "apsurdna".

Među političarima pod istragom još su i predsjednik regionalne vlade Basilicate, Filippo Bubbico (Demokratska ljevica), predsjednik regionalnog vijeća, Vito De Filippo (Margherita), regionalni povjerenik za proizvodnu aktivnost i bivši gradonačelnik Potenze, Gaetano Fierro (UDEUR), gradonačenik Potenze, Vito Santarsiero (Margherita) i drugi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙