FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UGOVOR ITALIJE I VATIKANA O PROUČAVANJU INKVIZICIJE

VATIKAN, 9. studenog 2004. (Hina/AFP) - Vatikan i Italija potpisali suu utorak ugovor o suradnji na zajedničkom istraživanju razdobljainkvizicije, jedne od najcrnjih stranica povijesti Crkve, izjavio jepredstojnik ureda za tisak Svete Stolice Joaquin Navarro-Valls.
VATIKAN, 9. studenog 2004. (Hina/AFP) - Vatikan i Italija potpisali su u utorak ugovor o suradnji na zajedničkom istraživanju razdoblja inkvizicije, jedne od najcrnjih stranica povijesti Crkve, izjavio je predstojnik ureda za tisak Svete Stolice Joaquin Navarro-Valls.

Istraživanjem će se obuhvatiti djelovanje Inkvizicije u Italiji, pa i španjolske Inkvizicije, a ticat će se svih kaznenih postupaka za krivovjerje, vračanje i druge prijestupe protiv vjere.

Vatikan je u lipnju ove godine objavio podebeo spis o Inkviziciji i mučenju koje je ona provodila, zbog čega je papa Ivan Pavao II. u ime Crkve zatražio oprost tijekom proslave Jubileja 2000.

Inkvizicija je bila "bolno poglavlje koje kršćani trebaju proučavati s duhom otvorenim za pokajanje", izjavio je Papa tom prigodom.

Inkvizicija, koja je utemeljena u prvoj polovici XIII. stoljeća, bila je crkveno sudište čije je suce i istražitelje papa službeno ovlastio da sude osobama osumnjičenim za krivovjerje.

Prema spisima koji se čuvaju u Vatikanu, provedeno je sto tisuća kaznenih postupaka u kojima je na lomačama spaljeno pedeset tisuća ljudi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙