FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ETIOPSKI PREMIJER: DO KRAJA 2004., RIM ĆE VRATITI OBELISK IZ AKSUMA

RIM, 18. studenog 2004. (Hina/dpa) - Etiopski premijer Meles Zenawiočekuje da će Italija uskoro vratiti obelisk koji su opljačkalitalijanski vojnici tijekom fašističke okupacije.
RIM, 18. studenog 2004. (Hina/dpa) - Etiopski premijer Meles Zenawi očekuje da će Italija uskoro vratiti obelisk koji su opljačkali talijanski vojnici tijekom fašističke okupacije.

"Do kraja godine opet ćemo imati obelisk iz Aksuma", javlja talijanska agencija ANSA prenoseći riječi etiopskog premijera nakon njegova sastanka u Rimu s Alfredom Manticom, dužnosnikom u ministarstvu vanjskih poslova.

Italija je davno obećala vratiti obelisk iz Aksuma, 1.700 godina star, 24 metara visoki granitni stup koji su talijanski vojnici otuđili 1937., u vrijeme fašističkog diktatora Benita Mussolinija.

Spomenik je do lani krasio ulaz u sjedište Agencije Ujedinjenih naroda za hranu (FAO) u središtu Rima, no demontiran je u tri dijela i u rimskoj vojarni čeka povratak jer vlasti nisu pronašle dovoljno veliki zrakoplov za njegovo prebacivanje u Etiopiju.

Prema Mantici, "svi problemi prijevoza sada su riješeni".

Obelisk je bio nadgrobni spomenik i smatra se simbolom slavnog etiopskog carstva.

"Počinje novo razdoblje" u odnosima Adis Abebe i Rima, kazao je u četvrtak Zenawi, prvi etiopski premijer koji je posjetio Italiju u više od 30 godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙