FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HNV: SPORAZUM O ZAŠTITI MANJINA PRVORAZREDAN DOGAĐAJ

SUBOTICA, 11. studenog 2004. (Hina) - Sporazum o međusobnoj zaštitimanjina, koji će sljedećeg tjedna u Beogradu potpisati premijerHrvatske i Srbije mogao bi biti od povijesnog značenja za Hrvate uSiCG, ocijenio je u četvrtak u izjavi za HINU predsjednik Hrvatskognacionalnog vijeća u SiCG Josip Ivanović.
SUBOTICA, 11. studenog 2004. (Hina) - Sporazum o međusobnoj zaštiti manjina, koji će sljedećeg tjedna u Beogradu potpisati premijer Hrvatske i Srbije mogao bi biti od povijesnog značenja za Hrvate u SiCG, ocijenio je u četvrtak u izjavi za HINU predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća u SiCG Josip Ivanović.

"Riječ je o prvorazrednom, povijesnom događaju jednako važnom kao što je priznavanje Hrvatima u SiCG statusa nacionalne manjine, utemeljenje prvog hrvatskog tjednika "Hrvatska riječ" i uvođenje hrvatskog jezika u službenu uporabu na teritoriju Vojvodine", naveo je Josip Ivanović.

Za predsjednika HNV-a potpisivanje Sporazuma je "svečani čin koji će otvoriti novo poglavlje u praksi nacionalnih manjina u SiCG i Hrvatskoj, jer će postojati čvrsta pravna osnova za ostvarivanje manjinskih prava".

"Vjerujemo da će se provođenje Sporazuma pozitivno odraziti na neriješena pitanja obrazovanja i informiranja, te službene upotrebe hrvatskog u Vojvodini", zaključio je Ivanović.

On ističe da je za hrvatsku zajednicu jedna od najvažnijih točaka Sporazuma obveza domicilne države da materijalno pomaže institucije i projekte očuvanja nacionalnog identiteta ove manjine.

"Čelnici Republike Srbije pokazali su ove godine razumijevanje za naše potrebe pa su izdvojena određena financijska sredstva za rad HNV-a, a postoje obećanja da će Srbija nastaviti materijalno podupirati institucije nacionalnih manjina", naveo je Ivanović.

Sporazum između Vlade Republike Hrvatske i Vlade SiCG o zaštiti hrvatske manjine u SiCG i srpske i crnogorske u RH potpisat će 15. ovog mjeseca u Beogradu premijeri Hrvatske i Srbije Ivo Sanader i Vojislav Koštunica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙