FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BUSEK O VAŽNOSTI LOKALNE SAMOUPRAVE ZA DALJNJI RAZVOJ

ZAGREB, 26. listopada 2004. (Hina) - Jedinice lokalne samoupraveuvelike pridonose razvoju i prosperitetu Europe jer prve uoče lokalneprobleme, a njihov odgovor na novonastali problem odlučujući je odaljnjem razvoju stanja na terenu, izjavio je u utorak Erhard Busek,posebni koordinator Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Europu, drugogi završnog dana međunarodne konferencije o lokalnim i regionalnimvlastima.
ZAGREB, 26. listopada 2004. (Hina) - Jedinice lokalne samouprave uvelike pridonose razvoju i prosperitetu Europe jer prve uoče lokalne probleme, a njihov odgovor na novonastali problem odlučujući je o daljnjem razvoju stanja na terenu, izjavio je u utorak Erhard Busek, posebni koordinator Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Europu, drugog i završnog dana međunarodne konferencije o lokalnim i regionalnim vlastima.

"Stoga lokalne i regionalne vlasti uvelike pridonose stvaranju preduvjeta za europsku integraciju", kazao je Busek na konferenciji pod nazivom "Djelotvorno demokratsko upravljanje na lokalnoj i regionalnoj razini".

Busek je podsjetio da se, primjerice, prekogranična suradnja pokazala snažnim oruđem u procesu integracije Zapadne Europe nakon Drugog svjetskog rata. Prema njegovim riječima, suradnja lokalnih i regionalnih vlasti, posebice prekogranična, otvara ne samo razvojne putove već i puteve međuetničke pomirbe.

Osvrnuvši se na zemlje jugoistočne Europe i naslijeđe centraliziranih vlada, Busek je istaknuo da će se Pakt o stabilnosti u jugoistočnoj Europi 2005. godine uvelike usredotočiti upravo na razvoj lokalnih vlasti i prekograničnu suradnju.

"Uvjereni smo da bez snažnih lokalnih demokratskih vlasti ova regija neće moći napredovati ni u gospodarskom ni u društvenom smjeru i neće moći ljudima pružiti toliko potrebnu sigurnost koja je nada za bolju budućnost", rekao je Busek.

On je izrazio uvjerenje da će ova konferencija rezultirati pokretanjem procesa koji će institucionalizirati dijalog između središnje vlade, lokalnih vlasti i civilnog društva. Pritom je poseban naglasak stavio na nužnost transparentnosti cijelog procesa.

Konferencija o lokalnoj samoupravi, koju su zajednički organizirali hrvatska Vlada, Vijeće Europe i Pakt o stabilnosti, prvi je zajednički sastanak ministara zemalja jugoistočne Europe odgovornih za lokalnu samoupravu.

Dvodnevni skup, koji je okupio predstavnike Hrvatske, Albanije, Bugarske, Federacije BiH, Republike Srpske, SiCG, Rumunjske, Makedonije, UNMIK-a i Moldove, odaslao je snažnu poruku o potrebi za decentralizacijom vlasti kao jednom od preduvjeta ne samo za političku već i gospodarsku stabilnost.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙