FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HRVATSKA SPREMNA ZA MIROVNE MISIJE EU

BRUXELLES, 22. studenog 2004. (Hina) - Hrvatska je u ponedjeljak uBruxellesu izrazila spremnost da sudjeluje u civilnim komponentamamirovnih misija, u kojima će sudjelovati Europska unija, izjavio jeministar vanjskih poslova Miomir Žužul.
BRUXELLES, 22. studenog 2004. (Hina) - Hrvatska je u ponedjeljak u Bruxellesu izrazila spremnost da sudjeluje u civilnim komponentama mirovnih misija, u kojima će sudjelovati Europska unija, izjavio je ministar vanjskih poslova Miomir Žužul.

"Iskazao sam spremnost Hrvatske da prihvati odgovornost članice EU-a. Podržavamo zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Unije i spremni smo se u nju uključivati, ali sada je prerano govoriti o konkretnim aspektima, a to se u ovom trenutku od nas i ne očekuje", izjavio je ministar Žužul.

Žužul je zajedno s kolegama iz ostalih zemalja kandidata te iz Norveške i Islanda sudjelovao na konferenciji ministara vanjskih poslova EU-a, koja je posvećena civilnim aspektima mirovnih misija.

Riječ je o operacijama za potporu miru u kojima će sudjelovati Europska unija. Hrvatska s obzirom na svoje iskustvo, može pomoći u mirovnim pregovorima, u razvoju civilnog društva, jačanju insituticija koje trebaju raditi na uspostavi pravne države i zaštite manjinskih prava.

Europska unija će potkraj ove godine preuzeti od NATO-A mirovnu misiju U BiH, a u civilnom dijelu te misije mogla bi sudjelovati i Hrvatska.

Europska unija u sklopu svoje zajedničke vanjske i sigurnosne politike namjerava uspostaviti snage za brzu reakciju za smirivanje kriznih žarišta u svijetu. Planirano je da od 2007. EU raspolaže s desetak naoružanih borbenih skupina od oko 1500 vojnika, koje bi na poziv UN-a sudjelovale u smirivanju kriznih žarišta.

Više zemalja članica EU-a obvezalo se u ponedjeljak u Bruxellesu na sastanku ministara obrane da će formirati naoružane borbene skupine, od kojih će neke postati operativne već sljedeće godine. Francuska i Velika Britanija obvezale su da će već u prvoj polovici sljedeće godine formirati zajedničku borbenu skupinu, a Italija u drugoj polovici sljedeće godine.

Nizozemski ministar obrane Henk Kamp izjavio je i da kandidatske zemlje mogu, u suradnji s članicama EU-a, sudjelovati u formiranju naoružanih borbenih skupina.

Hrvatski ministar obrane Berislav Rončević će se u ponedjeljak poslije podne će zajedno s kolegama iz ostalih kandidatskih zemalja te Norveške i Islanda, članica NATO-a koje su izvan EU-a, sastati s Trojkom EU-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙