FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ŽUŽUL O EU: ZA RH VAŽNO DA ZAVRŠI PRIPREME I PREGOVORE DO 2007.

BEČ, 18. studenog 2004. (Hina) - Za Hrvatsku je važnije od datuma kadaće pristupiti EU da završi potrebne pripreme i pregovore do 2007.godine, rekao je ministar vanjskih poslova RH Miomir Žužul na 7.Europskom forumu koji je održan u četvrtak u Beču.
BEČ, 18. studenog 2004. (Hina) - Za Hrvatsku je važnije od datuma kada će pristupiti EU da završi potrebne pripreme i pregovore do 2007. godine, rekao je ministar vanjskih poslova RH Miomir Žužul na 7. Europskom forumu koji je održan u četvrtak u Beču.

Ministar Žužul je na tom skupu ponovio izjavu predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa koji je u četvrtak kazao da se nada da će Hrvatska za vrijeme njegova mandata postati punopravna članica EU.

Šef hrvatske diplomacije izrazio je uvjerenje da je to realan ali i optimističan kalendar, dodajući kako je sada za Hrvatsku najvažniji datum početka pristupnih pregovora.

Pregovori moraju trajati dvije do dvije i pol godine, što znači da bismo ih mogli završiti do 2007., rekao je hrvatskim novinarima ministar Žužul nakon sudjelovanja na okruglom stolu "Europski most između istoka i zapada" u bečkom Hofburgu.

"Hrvatska je pokazala da svojom principijelnom politikom ne samo ispunjava kriterije EU već uistinu napreduje u razvitku", rekao je Žužul.

Dobila je pozitivni odgovor od EU postavši zemlja kandidat, a činjenica da će ući u pristupne pregovore i konačno i pristupiti EU jasna je poruka ostatku regije. "Stabilizacija regije može se postići kroz približavanje i integraciju tih zemalja u EU", rekao je.

Što se tiče odnosa sa Slovenijom, Žužul je izrazio zadovoljstvo što je ministar vanjskih poslova Slovenije Ivo Vajgl naglasio u raspravi da su svi problemi između dvije države naslijeđeni.

"Mi smo uvijek isticali da su to problemi koji se mogu riješiti, no ne na način da mi napustimo svoje principe jer je to loš način rješavanja problema. Rješavanje je priznati i prihvatiti načela suverenosti svake države, a onda pronaći kompromis što je uvijek naravno moguće", smatra hrvatski šef diplomacije.

Vajgl je naglasio da između Hrvatske i Slovenije nije stvoren niti jedan novi problem od kada su postale samostalne države. "Naslijedili smo nekoliko problema za koje očigledno još nismo našli pravi lijek", naglasio je.

Dodao je da je najpotrebnije čuvati dobrosusjedske odnose, te mogućim tempom riješavati otvorena pitanja.

Hrvatska je na tom okruglom stolu bila jedina država nečlanica EU.

Na okruglom stolu "Europski most između istoka i zapada" sudjelovali su i austrijski kancelar Wolfgang Schuessel, slovenski ministar Vajgl, te potpredsjednica EK Margot Wallstroem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙