FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oporba: Žužul treba snositi odgovornost

ZAGREB,4. studenoga(Hina) - Čelnici oporbenih parlamentarnih stranakasuglasili su se danas da ministar Miomir Žužul treba snositiodgovornost za "slučaj Imostroj", te da bi u zemljama razvijenedemokracije ministar već sam podnio ostavku.
ZAGREB,4. studenoga(Hina) - Čelnici oporbenih parlamentarnih stranaka suglasili su se danas da ministar Miomir Žužul treba snositi odgovornost za "slučaj Imostroj", te da bi u zemljama razvijene demokracije ministar već sam podnio ostavku.

Oporbeni čelnici pred saborskim su izvjestiteljima zabrinjavajućim ocijenili to što je premijer Ivo Sanader jučer odlučno branio svog šefa diplomacije, što je reagirao brzo, bez obećanja da će ispitati optužbe na Žužulov račun.

Na taj način Sanader je na sebe preuzeo odgovornost za sukob interesa i korupciju (za što se proziva Žužul), izjavio je Ivica Račan (SDP), držeći da su optužbe o ministrovu sukobu interesa, pa čak i korupciji toliko ozbiljne da ne mogu biti isključivo njegov problem.

Ministrova odgovornost morat će se utvrditi u Hrvatskom saboru, a ako premijer ništa ne poduzme i odgovornost cijele Vlade, rekao je Račan, tvrdeći da se premijer jučerašnjim istupom u Saboru, kada je odlučno branio Žužula, i sam uvukao u aferu.

Činjenica da je premijer u potpunosti stao iza svog ministra, tvrdeći pritom da bi trebao tužiti zastupnike koji ga prozivaju brine i Slavena Leticu (HSP), koji premijeru piše otvoreno pismo.

Sada je test za Sanadera kojim će pokazati je li mu stalo do sprječavanja sukoba interesa ili ne, rekao je Letica.

Činjenica da je Žužul glavni hrvatski pregovarač za pristupanje EU, a da se našao u aferi, otežava poziciju Hrvatske u tom procesu, smatra HSP-ov zastupnik.

Ograđujući se da nikome ne želi biti sudac, Zlatko Tomčić (HSS) naglašava da su podaci koji su (o "aferi Imostroj") izišli u javnost dovoljno indikativni da se Sanader njima pozabavi.

Neki podaci pokazuju da bi se moglo raditi i o Žužulovoj kaznenoj odgovornosti, uvjeren je Tomčić, koji poručuje da bi u državama razvijenije demokracije ministar odmah podnio ostavku.

HNS je, pak, danas izravno pozvao Žužula da podnese neopozivu ostavku, prozivajući ga za upletenost, kako u "aferu Imostroj", tako i za utaju poreza, te "aferu Bechtel".

Ministar vanjskih poslova Miomir Žužul ovih je dana više puta odbacio tvrdnje da je bio u sukobu interesa kada je Vlada donosila odluku o otpisu duga Imostroju, kao i ostale spominjane optužbe.

(Hina) xum/xtr yaz

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙