FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U ENGLESKOJ PRONAĐENA NOVA VIVALDIJEVA DJELA

LONDON, 22. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Dosad nepoznata djelatalijanskog skladatelja Antonija Vivaldija nedavno su pronađena uzapadnoj Engleskoj i prvi put izvedena ovoga vikenda u dvorcu GreatHall.
LONDON, 22. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Dosad nepoznata djela talijanskog skladatelja Antonija Vivaldija nedavno su pronađena u zapadnoj Engleskoj i prvi put izvedena ovoga vikenda u dvorcu Great Hall.

Djela su pronađena u dvorcu u zapadnoj Engleskoj u zbirci partitura nastalih oko 1717. godine, a Michael Talbot, stručnjak za talijansku glazbu 18. stoljeća koji ih je identificirao, tvrdi kako šest od osam pronađenih Vivaldijevih djela nisu bila poznata.

Prema Talbotu, to su jedini preostali stavci opere o pobjedi stalnosti nad ljubavlju i mržnjom, kojoj je radnja smještena u drevnu Perziju sa standarnim zapletom o tajnim ljubavnim sastancima, izdaji i konačno sretnom svršetku.

Gubitak originala nije ništa neuobičajeno za ono doba jer su skladatelji pisali za dnevne potrebe i djela su im bila zamišljena da budu kratkoga vijeka. Opera bi se tako izvela mnogo puta, čak ne uvijek i pod istim naslovom, a zatim bi je istisnula novija djela.

Jedan od najjačih predstavnika baroka i prethodnik klasike, Venecijanac i svećenik Vivaldi (1678. do 1741.) napisao je čak 425 koncerata za solističke instrumente i orkestar, 61 concerto grosso, 23 simfonije, 93 komornih sonata, 46 opera, 3 oratorija, i 28 kantata, te raznu crkvenu glazbu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙