FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NASTAVAK SUĐENJA ZA OVČARU U PONEDJELJAK

BEOGRAD,20. studenoga(Hina) - Nastavak procesa protiv sedamnaestorooptuženih za ratni zločin protiv najmanje 192 ratna zarobljenika izvukovarske bolnice na Ovčari 1991. pokazat će koliko je oportuno da islučaj "vukovarske trojke" bude eventualno, umjesto pred srbijansko,prebačen pred hrvatsko pravosuđe, ali i razjasniti ulogu nekadašnjeJNA u zločinu u Vukovaru.
BEOGRAD,20. studenoga(Hina) - Nastavak procesa protiv sedamnaestoro optuženih za ratni zločin protiv najmanje 192 ratna zarobljenika iz vukovarske bolnice na Ovčari 1991. pokazat će koliko je oportuno da i slučaj "vukovarske trojke" bude eventualno, umjesto pred srbijansko, prebačen pred hrvatsko pravosuđe, ali i razjasniti ulogu nekadašnje JNA u zločinu u Vukovaru.

Suđenje se nastavlja u ponedjeljak, u Specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu, te će do petka biti ispitani novi svjedoci Specijalnog tužiteljstva za ratne zločine, ali već sad zastupnici obitelji žrtava slažu se u tome da je, s obzirom na dosad izvedene dokaze, potpuno jasno što se dogodilo u danima nakon pada Vukovara, u studenom 1991. godine.

"Sve glavne točke optužnice u dosadašnjem tijeku postupka potkrijepljene su dokazima u odnosu na sve optužene", rekao je za Hinu uoči nastavka suđenja odvjetnik obitelji vukovarskih žrtava odvjetnik Rajko Danilović.

Sama optužnica za zločin na Ovčari tereti bivšeg komandanta Teritorijalne obrane Vukovara i njegovog zamjenika, Miroljuba Vujovića i Stanka Vujanovića, te pripadnike nekadašnje TO Jovicu Perića, Ivana Atanasijevića (odnosno Ivana Husnika prije promjene imena), Predraga Madžarca i Milana Vojnovića. Prvotno optuženoj šestorci pridruženi su i pripadnici paravojne jedinice "Leva Supoderica", koju je formirala Srpska radikalna stranka Vojislava Šešelja. Optuženi su zapovjednik te jedinice Milan Lančužanin Kameni, te pripadnici Marko Ljuboja, Vujo Zlatar, Goran Mugoša, Đorde Šošić, Miroslav Đanković, Slobodan Katić, Nada Kalaba, supruga drugooptuženog Vujanovića, i Milan Bulić.

Njih optužnica tereti da su od popodneva 20. studenoga do ranih jutarnjih sati 21. studenoga 1991. godine, nad ratnim zarobljenicima iz vukovarske bolnice "vršili ubojstva, nanosili im tjelesne ozljede i nečovječno postupali na način na koji se vrijeđa ljudsko dostojanstvo".

Za zarobljenike su optuženi Bulić, Đanković i Mugoša, koji su "zajedno s NN osobama", napravili špalir i primorali ih da kroz njega protrčavaju prilikom ulaska u hangar, pri čemu su ih svi zajedno udarali metalnim štapovima, drvenim palicama, kundacima, rukama i nogama po raznim dijelovima tijela, nanoseći im tjelesne ozljede.

Nada Kalaba iz hangara je izvela jednog ratnog zarobljenika i ubila ga pucnjem u glavu, a kad su ratni zarobljenici popisani i traktorima odvezeni na Grabovo, kilometar od Ovčare, optuženi Šošić i Milojević iz prikolice su izvodili po jednog ratnog zarobljenika, te ih ubijali nožem im prerezavši vratove. Ostali optuženi formirali su streljački vod i pucali u zarobljenike.

Na kraju, Milojević je, kaže se u optužnici, prilazio strijeljanima koji su još davali znakove života i pucao u njih. "Na ovaj način su lišili života oko 200 osoba, od kojih je identificirano njih 192", kaže se u optužnici.

Većina optuženih u svojim je obranama izjavila da nisu krivi, a oni koji su bili tih kobnih dana 1991. godine na Ovčari, u hangarima, tvrde da su tamo otišli ili slučajno, ili iz znatiželje, ili da i sami nekog pronađu. Svi su tvrdili i da su tek kasnije saznali za zločin iz priča koje su se širile, ali nitko se ne može sjetiti od koga su točno za zločin čuli.

Svjedoci, tadašnji pripadnici JNA, ispitani u prethodnom nastavku suđenja od 22. do 29. listopada, potvrdili su da je zločin nad ratnim zarobljenicima izvedenima iz vukovarske bolnice mogla spriječiti tadašnja JNA.

Također, dvojica svjedoka-pokajnika ispitanih u dosadašnjem tijeku postupka, ponovili su, kako se neslužbeno saznaje, sve čime su u istražnom postupku teretili optužene za zločin na Ovčari.

"Najvažnije je utvrđeno: da je JNA definitivno i konačno odgovorna za taj zločin", kazao je za Hinu odvjetnik oštećenih Dragoljub Todorović, navodeći da su dosad ispitani bivši oficiri JNA potvrdili da je vojska prepustila zarobljenike Teritorijalnoj obrani Vukovara i paravojsci, te da očekuje da će nastavak suđenja idućega tjedna, kad će biti ispitani oni koji su dali naredbu da se vojska povuče, taj zaključak još i potkrijepiti.

"Očito je da JNA ima poseban tretman u ovom suđenju", kaže odvjetnik Todorović, koji, unatoč tome što ocjenjuje da suđenje izuzetno korektno vodi sudsko vijeće suca Veska Krstajića, naglašava da dosadašnja svjedočenja dokazuju da je tadašnja JNA mogla spriječiti zločin koji se dogodio na Ovčari.

Da nekadašnja JNA ima "poseban tretman", slaže se i zastupnica obitelji žrtava, Nataša Kandić, direktorica Fonda za humanitarno pravo iz Beograda.

"Očito je da nitko ne želi ulaziti u ulogu tadašnje JNA, ali nastavak suđenja u kojem će svjedočiti oni koji su dali nalog da vojska zarobljenike prepusti teritorijalcima jasno će pokazati odgovornost bivše JNA", smatra Nataša Kandić.

Ocjenjujući dosadašnji postupak pred Specijalnim vijećem za ratne zločine korektnim, ona kaže da je rano govoriti o tome gdje treba prebaciti haaški slučaj "vukovarske trojke", u Beograd ili Zagreb, ali da je sigurna da će nastavak beogradskog procesa optuženima za Ovčaru - s obzirom na dilemu dobijaju li žrtve veću satisfakciju ako se sudi tamo gdje su počinili zločin ili tamo odakle su počinitelji - ovisiti o nastavku suđenja u beogradskom Specijalnom sudu idućeg tjedna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙