FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DIPLOMATI TVRDE DA IRAN PRIPREMA URAN ZA OBOGAĆIVANJE

BEČ, 19. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Iran priprema velike količineurana za obogaćivanje, postupak koji se može koristiti za izradunuklearnog oružja, nekoliko dana prije stupanja na snagu njegovogobećanja o zamrzavanju svih takvih aktivnosti, rekli su u petakzapadni diplomati.
BEČ, 19. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Iran priprema velike količine urana za obogaćivanje, postupak koji se može koristiti za izradu nuklearnog oružja, nekoliko dana prije stupanja na snagu njegovog obećanja o zamrzavanju svih takvih aktivnosti, rekli su u petak zapadni diplomati.

"Iranci proizvode UF6 (uranov heksafluorid)", izjavio je jedan diplomat, član upravnog odbora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA). "Strojevi su stalno u pogonu".

Tu informaciju potvrdili su mnogi diplomatski izvori u Beču, ali ju je Iran zanijekao.

"To je čista laž. Najsnažnije je odbacujem. Upravo suprotno - Iran se priprema obustaviti proizvodnju UF6", izjavio je voditelj iranskog pregovaračkog tima s IAEA-om Hossein Mousavian.

UF6 je oblik urana koji se stavlja u plinske centrifuge, koje, okrećući se nadzvučnom brzinom, pročišćavaju uran za pogonsko gorivo nuklearnih elektrana ili oružja. Iran je Europskoj uniji obećao zamrzavanje procesa pročišćavanja i svih aktivnosti povezanih s tim od 22. studenoga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙