FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NOVI SUSRET IRANA I TRI EUROPSKE ZEMLJE 5. STUDENOGA U PARIZU

BEČ, 29. listopada 2004. (Hina/AFP) - Iran i tri velike zemljeEuropske unije nastavit će 5. studenoga u Parizu pregovore o europskojponudi civilne nuklearne suradnje u zamjenu za iranski neograničenprekid procesa obogaćivanja urana, prenijeli su u petak diplomatskiizvori.
BEČ, 29. listopada 2004. (Hina/AFP) - Iran i tri velike zemlje Europske unije nastavit će 5. studenoga u Parizu pregovore o europskoj ponudi civilne nuklearne suradnje u zamjenu za iranski neograničen prekid procesa obogaćivanja urana, prenijeli su u petak diplomatski izvori.

Najavljeni sastanak slijedi nakon dva neuspješna susreta 21. i 27. listopada u francuskom veleposlanstvu u Beču između Nijemaca, Britanaca i Francuza s jedne strane i Iranaca s druge.

Pariz, Berlin i London Teheranu nude civilnu nuklearnu tehnologiju, dokaže li da ne pokušava nabaviti atomsko oružje, stoji u dokumentu kojim raspolaže agencija France Presse. Prema EU, Iran mora pristati na neograničen prekid aktivnosti povezanih s obogaćivanjem urana.

Visoko obogaćen uran može poslužiti za civilnu energiju kao i za nuklearnu bombu.

Tri europske zemlje smatraju dogovor "posljednjom prilikom" prije sljedećeg zasjedanja Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) 25. studenoga u Beču, koja bi tada mogla poslati taj nuklearni dossier Vijeću sigurnosti zbog mogućih međunarodnih sankcija, kao što traže Sjedinjene Države.

Iran dosad nije želio odustati od svog prava na obogaćivanje urana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙