FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IRAN NAGLAŠAVA DA JE SUSPENZIJA DOBROVOLJNA I PRIVREMENA

TEHERAN, 15. studenog 2004. (Hina) - Iran je u ponedjeljak objavio daje odluka o suspenziji obogaćivanja urana dobrovoljan i političkipotez kojim želi uvjeriti međunarodnu zajednicu da ne razvija atomskooružje te naglasio da će potrajati samo kraće vrijeme, prenoseagencije.
TEHERAN, 15. studenog 2004. (Hina) - Iran je u ponedjeljak objavio da je odluka o suspenziji obogaćivanja urana dobrovoljan i politički potez kojim želi uvjeriti međunarodnu zajednicu da ne razvija atomsko oružje te naglasio da će potrajati samo kraće vrijeme, prenose agencije.

"Prihvaćanje suspenzije politički je motiviran potez. U sporazumu se navodi da to nije zakonska obveza za Iran te da je Iran na to dobrovoljno pristao", rekao je u ponedjeljak glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Hamid Reza Assefi, a prenosi Reuters.

Iran je u nedjelju Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) predao pismo kojim je službeno potvrdio da će potpuno suspendirati proces obogaćivanja urana u sklopu sporazuma s Europskom unijom kojim želi izbjeći sankcije Vijeće sigurnosti UN-a.

Europska unija zauzvrat je Iranu spremna ponuditi niz beneficija, uključujući pomoć u civilnom nuklearnom programu, a možda i trgovinski sporazum.

Vlasti u Teheranu naglašavaju ipak da nikad neće odustati od tehnologije obogaćivanja urana.

"Pregovori će biti kratki... a u sporazumu se naglašava da Iran ima pravo razvijati mirnodopsku nuklearnu tehnologiju", rekao je Assefi.

"To predstavlja važnu promjenu: Europljani su u prošlosti inzistirali da Iran zaustavi svoj program obogaćivanja urana, no danas se postavlja pitanje kako Iran može nastaviti svoj program a da to ne zabrinjava druge zemlje", rekao je glasnogovornik, a prenosi France presse.

Pregovori bi, kazao je, trebali početi 15. prosinca, a vodit će ih posebne radne skupine za politička, sigurnosna, tehnološka i gospodarska pitanja. Ekipa IAEA-e koja se nalazi u Iranu moći će provjeriti pridržava li se Teheran obećanja.

Asefi je također kazao kako se nada da će Sjedinjene Države nakon odluke o suspenziji promijeniti svoje stajalište o Iranu, prenosi francuska agencija.

"Više neće moći koristiti taj izgovor i morat će naravno promijeniti stajalište prema Iranu, no ako je to pitanje bilo samo izgovor za vršenje pritiska na Iran, nastavit će provoditi istu politiku", rekao je.

Assefi je najavio da će Iran svoje stajalište Sjedinjenim Državama "izravno" iznijeti na međunarodnoj konferenciji o Iraku koja bi se 22. i 23. studenoga trebala održati u Egiptu, no bilateralan susret nije predviđen.

Iran i Sjedinjene Države diplomatske odnose prekinuli su u travnju 1980. godine.

Reuters iz diplomatskih izvora doznaje da bi odluka o suspenziji obogaćivanja urana trebala biti dovoljna da Iran dobije relativno povoljnu ocjenu na sastanku odbora IAEA-e 25. studenoga i izbjegne prijavu Vijeću sigurnosti UN-a koje bi mu moglo nametnuti sankcije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙