FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski ministar čestitao Finiju

LJUBLJANA,19. studenoga 2004.(Hina) - Slovenski ministar vanjskihposlova Ivo Vajgl čestitao je u petak novom šefu talijanskediplomacije Gianfrancu Finiju na imenovanju, izrazivši želju da seprijateljski i dobrosusjedski odnosi dviju država nastave.
LJUBLJANA,19. studenoga 2004.(Hina) - Slovenski ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl čestitao je u petak novom šefu talijanske diplomacije Gianfrancu Finiju na imenovanju, izrazivši želju da se prijateljski i dobrosusjedski odnosi dviju država nastave.

"Očuvanje i produbljivanje već uspostavljenih odnosa Slovenije i Italije pridonijet će još uspješnijem suočavanju s izazovima u Europi i svijetu", ističe se u čestitki iz Ljubljane.

Slovenski mediji izražavaju međutim bojazan da bi na odnose s Rimom mogli negativno utjecati raniji Finijevi stavovi budući da je riječ o lideru stranke, nasljednice nekadašnje neofašističke stranke (MSI) koja nije sklona slovenskoj manjini u Trstu.

Jedan od čelnika tršćanskih Slovenaca Rudi Pavšič izjavio je u petak za slovensku agenciju STA da pogoršanje odnosa Ljubljane i Rima nakon dolaska Finija na mjesto ministra nije isključeno zbog njegova načina razmišljanja i da ne vjeruje u mogućnost da će Fini početi djelovati "pragmatičnom logikom" kako bi "dokazao da nije ono što se o njemu misli".

U Sloveniji su nedavno velike osude izazvale Finijeve, inače demantirane, izjave za "Slobodnu Dalmaciju" u kojima je on među ostalim rekao da je Italija prerano dopustila da Slovenija uđe u Europsku uniju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙