FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija još daleko od uvođenja eura

LJUBLJANA, 20. listopada 2004. (Hina) - Slovenija ne ispunjava tri odpet kriterija potrebnih za preuzimanje zajedničke europske valute,pokazalo je u srijedu objavljeno izvješće Europske komisije oispunjavanju konvergencijskih kriterija za uvođenje eura u zemljama EUkoje koriste nacionalne valute.
LJUBLJANA, 20. listopada 2004. (Hina) - Slovenija ne ispunjava tri od pet kriterija potrebnih za preuzimanje zajedničke europske valute, pokazalo je u srijedu objavljeno izvješće Europske komisije o ispunjavanju konvergencijskih kriterija za uvođenje eura u zemljama EU koje koriste nacionalne valute.

Najveća prepreka da Slovenija uvede euro je i dalje stopa inflacije koja je dvostruko viša od one u eurozoni, te nacionalno zakonodavstvo koje još nije u dovoljnoj mjeri usklađeno s europskim.

Uz to, Slovenija je u europski mehanizam valutnih tečajeva (ERM 2) ušla u svibnju ove godine, a u njemu mora biti najmanje dvije godine prije nego što i formalno može prihvatiti zajedničku europsku valutu.

Ostala dva kriterija za ulazak u eurozonu Slovenija ispunjava - njezin javni dug i proračunski deficit ispod su razine propisane za države EU-a u trenutku kad prihvaćaju zajedničku europsku valutu.

"Naš je cilj da svih pet kriterija za preuzimanje eura ispunimo do slijedećeg izvješća Europske komisije o ispunjavanju maastrichtskih konvergencijskih kriterija, dakle za dvije godine", rekao je komentirajući izvješće iz Bruxellesa viceguverner slovenske središnje banke Andrej Rant.

Izvješće Europske komisije pokazalo je da su za uvođenje eura najspremnije Švedska i Litva koje ispunjavaju tri od pet kriterija, po kojima se procjenjuje cjenovna stabilnost, proračunske pozicije, valutni tečajevi, konvergencija dugoročnih kamatnih stopa i kompatibilnost zakonske regulative vezane za središnju banku.

Najnespremnije su pak Poljska i Madžarska koje u ovom trenutku ne ispunjavaju ni jedan od pet kriterija za uvođenje eura.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙