FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ribari najavili krizni stožer

SPLIT, 5. studenog 2004. (Hina) - Sindikat ribara Hrvatske danas je uSplitu najavio da će, bude li prihvaćen ovakav prijedlog zakona omorskom ribarstvu, osnovati krizni stožer i ribarske ophodnje zanadzor mora od Savudrije do Prevlake kako bi onemogućili Talijane ueksploatiranju hrvatskog ribljeg fonda.
SPLIT, 5. studenog 2004. (Hina) - Sindikat ribara Hrvatske danas je u Splitu najavio da će, bude li prihvaćen ovakav prijedlog zakona o morskom ribarstvu, osnovati krizni stožer i ribarske ophodnje za nadzor mora od Savudrije do Prevlake kako bi onemogućili Talijane u eksploatiranju hrvatskog ribljeg fonda.

Na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Sindikata ribara Hrvatske Petar Baranović je taj zakonski prijedlog nazvao "monstruoznim" jer bi se njime omogućilo da stranci dobiju povlastice za gospodarski ribolov u hrvatskom moru.

To osobito pogoduje moćnoj talijanskoj ribarskoj floti koja će, kako je kazao, pošto je već opustošila zapadni dio Jadrana, nastaviti pustošiti i njegove istočne obale, odnosno hrvatsko more.

"Neka Vlada bude spremna na najgori mogući rasplet", rekao je Baranović i dodao da se državni vrh "ponaša kao zlatna ribica koja bez pogovora ispunjava želje talijanske politike".

"Nikakav pravni akt EU-a ne obvezuje Hrvatsku da dopusti strancima eksploatiranje hrvatskog Jadrana", ustvrdio je.

Danas su se u Županijskoj komori u Splitu održan sastanak povjerenstva za izradbu zakona o morskom ribarstvu na kojem je pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Ivan Katavić predstavio prijedlog zakona. Rekao je kako su dio toga zakona ribari pogrješno shvatili jer u prijedlogu piše da se povlastice za ribarenje i osnivanje tvrtaka u Hrvatskoj mogu izdavati samo pravnim i fizičkim osobama koje su hrvatski državljani. Rekao je također da prijedlog mora u hitni postupak, uz ostalo, i zbog usklađivanja s EU-om, čemu su se predstavnici Ceha ribara usprotivili.

Predstavnici Sindikata ribara Hrvatske na konferenciji za novinare ponovili su i zahtjev za opozivom pomoćnika ministra Katavića jer je kao ravnatelj Uprave za ribarstvo "najodgovorniji za izradbu toga sramotnog zakonskog prijedloga".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙