FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: STARE SVAĐE TALIJANSKIH I HRVATSKIH POMORACA

ZAGREB, 15. studenog 2004. (Hina) - Svađe između hrvatske mornarice iribarske flote Pescare stara su priča u kojoj je dolazilo i dopucnjava iz strojnica, zaplijene brodova i velikih novčanih kazni,piše nedjeljni Il Messaggero u izdanju za regiju Abruzzo, navodeći daje taj spor kulminirao u četvrtak kada je hrvatski brod "Orašac""gotovo udario" tri talijanska ribarska broda na moru ispred Pescare.
ZAGREB, 15. studenog 2004. (Hina) - Svađe između hrvatske mornarice i ribarske flote Pescare stara su priča u kojoj je dolazilo i do pucnjava iz strojnica, zaplijene brodova i velikih novčanih kazni, piše nedjeljni Il Messaggero u izdanju za regiju Abruzzo, navodeći da je taj spor kulminirao u četvrtak kada je hrvatski brod "Orašac" "gotovo udario" tri talijanska ribarska broda na moru ispred Pescare.

U članku se navodi da su u Pescari odbačene tvrdnje posade "Orašca" o pucanju na brod iz vatrenog oružja, te da je utvrđeno da je bilo riječ o kamenovanju broda. List ističe da je incident izbio radi toga što je brod "Orašac" gotovo udario u talijanski ribarski brod "Ornella II" oduzevši prednost ribaricama.

Giovanni Verzulli, predstavnik ribara Pescare za list ocjenjuje kako je sam incident s brodom "Orašac" "glupost, ali da ostaje teško pitanje oduzimanja prednosti jer je moglo doći do velike nesreće". Ribarska flota Pescare izražava punu solidarnost s posadom broda Ornella II i ostalima uključenim u incident s brodom "Orašac", piše list i navodi izjave talijanskih ribara koji ističu da "niti jednom kapetanu trgovačkog broda ne bi palo na pamet oduzeti prednost trima brodovima koji imaju mreže spuštene u more". "Da je taj brod povukao mreže, brodovi i posade bi bili potopljeni, došlo bi do tragedije", prenosi list izjave talijanskih ribara.

Iz Hrvatske, uz optužbe da je na Orašac s ribarica pucano vatrenim oružjem, dolaze i uobičajene optužbe o ulasku talijanskih ribarica u hrvatske teritorijalne vode, piše list no napominje kako udruge talijanskih ribara upozoravaju da te optužbe nisu utemeljene jer se one mogu provjeriti pomoću "Blue Boxa", navigacijskog instrumenta koji se nalazi na svim ribarskim brodovima Pescare a koji omogućuje stalnu kontrolu točnog položaja broda.

List navodi da ribari u Pescari sporove s Hrvatskom tumače time što je Hrvatska svoje teritorijalne vode proširila unatoč prosvjeda Italije i Slovenije, te da "policija male države kakva je Hrvatska često ne uspijeva odoljeti iskušenju da 'da lekciju' moćnom susjedu".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙