FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PRAIZVEDEN "VUKOVARSKI REQUIEM"

ZAGREB, 19. studenog 2004. (Hina) - Simfonijski orkestar i Zbor HRT-a,Akademski zbor "Ivan Goran Kovačić" i Ženski zbor ansambla "Lado" poddirigentskim vodstvom Vladimira Kranjčevića praizveli su u četvrtak navečer "Vukovarski requiem" mladog skladatelja Davora Bobića uKoncertnoj dvorani "Vatroslava Lisinskog" .
ZAGREB, 19. studenog 2004. (Hina) - Simfonijski orkestar i Zbor HRT-a, Akademski zbor "Ivan Goran Kovačić" i Ženski zbor ansambla "Lado" pod dirigentskim vodstvom Vladimira Kranjčevića praizveli su u četvrtak na večer "Vukovarski requiem" mladog skladatelja Davora Bobića u Koncertnoj dvorani "Vatroslava Lisinskog" .

Kao solisti nastupili su Martina Tomčić (alt), Ivo Gamulin (tenor) i dramski umjetnik Dragan Despot u ulozi govornika.

Davor Bobić za skladanje Vukovarskog requiema za predložak je uzeo poemu istoimenog naslova hrvatskog književnika Ernesta Fišera.

Requiem se sastoji od četiri dijela: "Pretkazanje", "Kalvarija", "Uznesenje" i "Requiem".

Bobić je ga je pisao u razdoblju od 1991. do 2001. godine.

"Ovo djelo-simfonija zanimljivo je i po tome što se prvi put u takvom jednom djelu pojavljuje narodni zbor. Alt i tenor solo imaju sažetu ali tematsku važnu ulogu, a govornik se pojavljuje na kraju samo s jednom, ali odlučujućom rečenicom", piše u programskoj knjižici.

Zbor uključuje 120 ljudi, tretiran je homofonijski u bogato obojenim blokovima, a orkestru je povjerena nadasve važna zadaća povremeno samostalnoga tonskoga opisa događaja, navodi se u promotivnom materijalu praizvedbe.

Djelo Davora Bobića potresna je posveta poginulima u čijem se najdojmljivijem trenutku slušateljstvu nudi zborni latinski citat iz Mise za mrtve.

Među brojnom publikom u dvorani Lisinski bili su i predsjednik Stjepan Mesić, potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, potpredsjednik Sabora Luka Bebić te drugi predstavnici kulturnog i javnog života.

Publika je dugotrajnim pljeskom nagradila izvođače i mladog hrvatskog skladatelja Bobića, koji su na ovaj način dali svoj doprinos proslavi sjećanja na žrtvu Vukovara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙