FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NAJAVA DOGAĐAJA - HRVATSKA - ZA ČETVRTAK, 18. STUDENOGA

ZAGREB, 18. studenog 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje začetvrtak, 18. studenoga.
ZAGREB, 18. studenog 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za četvrtak, 18. studenoga.

ZAGREB - Hrvatski sabor nastavlja 11. sjednicu raspravom o Vladinom prijedlogu državnog proračuna za iduću godinu - uz koji su, po prvi put, priložene i projekcije proračuna za 2006. i 2007. - te o prijedlogu Zakona o izvršenju proračuna za 2005. Rashodi od gotovo 91 milijardu kuna (90,9 milijardi), prihodi od 86,7 milijardi i deficit opće države od 3,7 posto BDP-a okvir su proračuna za iduću godinu, koji će, uvjerava Vlada, biti socijalnog karaktera ali će zadržati i razvojnu komponentu. Vlada je, kako stoji u prijedlogu, u izradu proračuna krenula s planom da se u idućoj godini zabilježi gospodarski rast od 4,1 posto, uz nisku inflaciju od 2,6 posto. (zgrada Hrvatskog sabora, Trg sv. Marka 6 u 9,30 sati).

ZAGREB - Hrvatska Vlada će izmjenama Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana, predložiti ukidanje instituta izlaznih viza za hrvatske državljane. Vlada bi trebala dati i suglasnost Hrvatskim autocestama na odobravanje popusta od deset posto na cestarinu kada je riječ o mjesečnoj i godišnjoj pretplati cestarine za kombije, autobuse i kamione. Saboru će pak na konačno donošenje uputiti i prijedloge nekoliko novih energetskih zakona - o energiji, o tržištu električne energije, te o regulaciji energetskih djelatnosti, koji su dio paketa usklađivanja s europskim zakonodavstvom. (zgrada Vlade, Trg sv. Marka 2 u 12 sati).

VUKOVAR - Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., u spomen na brojne poginule hrvatske branitelje i civile u srpskoj agresiji na taj grad. Komemorativni program počet će u 10 sati ispred vukovarske Opće bolnice, kojem će nazočiti predsjednik Republike Stjepan Mesić, potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, predstavnici policije, vojske i udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Nakon toga sudionici će predvođeni pripadnicima 204. vukovarske brigade, u koloni sjećanja uputiti do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata. Podno spomen-obilježja na Memorijalnom groblju državna i druga izaslanstva položit će u 12,15 sati vijence i zapaliti svijeće. U 12,30 sati misu zadušnicu za sve poginule u obrani Vukovara predvoditi će biskup dubrovački msgr. Želimir Puljić.

ZAGREB - Svečani koncert u spomen na žrtve grada Vukovara bit će održan u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski. Bit će praizvedena Simfonija Davora Bobića "Vukovarski requiem" na stihove Ernesta Fišera. Simfonijskim orkestrom i zborom HRT-a ravnat će Vladimir Kranjčević. Solisti su Martina Tomičić, Ivo Gamulin i Dragan Despot. Sudjeluju i Akademski zbor "Ivan Goran Kovačić i Ženski zbor ansambla "Lado" (u 19,30 sati).

ŠKABRNJA - Dan sjećanja na škabrnjske žrtve u Domovinskom ratu bit će obilježen odavanjem počasti ubijenim Škabrnjanima i komemorativnim skupom u Općinskom vijeću (u 12 sati). Vijenci će biti položeni na grobove ubijenih Škabrnjana na groblju sv. Luke i podno Spomen-obilježja masovne grobnice kod zgrade osnovne škole. Za sve škabrnjske žrtve bit će služena misa zadušnica. Prije 13 godina okupacijska JNA sa srpskim paravojnim postrojbama okupirala je Škabrnju. Već prvi dan agresije i okupacije pripadnici neprijateljskih postrojba ubili su više od 40 civila i branitelja.

VINKOVCI - Prvi kongres hrvatskih znanstvenika iz domovine i inozemstva završava s radom usvajanjem Deklaracije koja bi trebala biti obvezujuća za Vladu, a sadržavala bi smjernice kojima bi se u budućnosti trebala kretati hrvatska znanost. Usvajanju Deklaracije nazočit će, kako je najavljeno, ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac, potpredsjednik Vlade Andrija Hebrang i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) akademik Milan Moguš. Kongres je s radom počeo 16. studenoga u Zagrebu, a na njemu sudjeluje oko tisuću znanstvenika iz Hrvatske i 17 zemalja svijeta. (hotel "Kunjevci", nedaleko od Vinkovaca u 19 sati).

ZAGREB - Dvodnevni okrugli stol o reformi izbornog zakonodavstva u Hrvatskoj, koji organizira Misija OESS-a u Hrvatskoj uz potporu Venecijanske komisije Vijeća Europe. Svrha rasprave je poboljšati dijalog o postojećem izbornom okviru između Vlade, saborskih zastupnika, nevladinih organizacija, stručnjaka i Državnog izbornog povjerenstva. Skup će otvoriti voditelj Misije OESS-a u Hrvatskoj Peter Semneby, predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Ivica Crnić i državni tajnik Antun Palarić (Hotel Regent Esplanade u 8,45 sati).

ZAGREB - Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Sindikat trgovine Hrvatske (STH) održat će konferenciju za novinare pod nazivom "Recept za (ne)uspjeh - slučaj 'Pevec'". Predsjednica STH-a Ana Knežević i sindikalni povjerenik u "Pevecu" Robert Lacić govorit će o tome kako i zašto sindikati ni zakoni ne mogu privoliti vlasnika tvrtke na razgovor (ispred glavnog ulaza u "Pevec", Škorpnikova 26 u 11 sati).

RIJEKA - Otvaranje međunarodnog znanstvenog skupa Riječki filološki dani, na kojem sudjeluje 70-ak znanstvenika iz područja jezikoslovlja i znanosti o književnosti iz Hrvatske i desetak zemalja Europe. Skup se održava bijenalno, a ove godine se organizira šesti put (Vijećnica Grada Rijeke u 16,30 sati).

ZAGREB - U povodu svečanog otvaranja obnovljene zgrade Zagrebačkog kazališta lutaka (ZKL) bit će održana konferencija za novinare. Nakon šest godina obnove i rada u zamjenskoj zgradi, ZKL je dobio suvremenu kazališnu dvoranu. Na konferenciji će biti riječi o rezultatima obnove zgrade, njezinoj prošlosti i planovima za budućnost (zgrada ZKL-a (Tomislavov trg 19 u 12 sati).

ZAGREB - Međunarodni znanstveni skup o stotoj obljetnici rođenja pjesnika Nikole Šopa (Palača Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u 10 sati).

ZAGREB - Predstavljanje nove knjige Tahira Mujičića "Primopredaja ili divljim Tahiristanom" (u Društvu hrvatskih književnika, Trg bana Jelačića 7 u 19 sati).

ZAGREB - Hrvatska kulturna zaklada i Hrvatsko slovo predstavljaju knjigu patera Nikole Mate Roščića "Nismo šutjeli" (Nacionalna i sveučilišna knjižnica, Hrvatske bratske zajednice bb u 19,30 sati).

Dežurni urednici:

prijepodne - Jasna Nahtigal Lazarić

poslijepodne - Milka Ćurković

navečer - Neven Leskovar

telefon: 01/4808 600

telefaks: 01/4808 822

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙