FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježen Dan sjećanja na škabrnjske žrtve

ŠKABRNJA, 18. studenog 2004. (Hina) - Dan sjećanja na žrtve srpskeagresije iz Škabrnje obilježen je danas, na 13. obljetnicu stradanja,polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na grobovima stradalihmještana te na spomen-obilježju u blizini osnovne škole, misomzadušnicom u mjesnoj crkvi i komemoracijskim skupom.
ŠKABRNJA, 18. studenog 2004. (Hina) - Dan sjećanja na žrtve srpske agresije iz Škabrnje obilježen je danas, na 13. obljetnicu stradanja, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na grobovima stradalih mještana te na spomen-obilježju u blizini osnovne škole, misom zadušnicom u mjesnoj crkvi i komemoracijskim skupom.

Na komemoracijskom skupu okupilo se više stotina mještana i brojnih gostiju. Nazočni su bili predstavnici svih udruga iz Domovinskog rata iz Zadarske županije, ali i iz više drugih gradova, čelnici županije, grada Zadra, a u ime Hrvatskog sabora bila je saborska zastupnica Mirjana Brnadić, te u ime Vlade ministri Božidar Kalmeta i Marijan Mlinarić.

Nakon odavanja počasti škabrnjskim žrtvama, minutom šutnje, te obraćanja načelnika općine Dragana Bubnjara, okupljenima se obratio zapovjednik škabrnjskog bataljuna Marko Miljanić. "Bili su to dani ponosa, patnje i slave", rekao je Miljanić i dodao: "Škabrnjani nisu umoreni zbog vojnih ciljeva, nego samo zato što su bili Hrvati i katolici. Oprosta onima koji su zavili Škabrnju i Vukovar u crno nema, niti će ga biti, sviđalo se to nekima ili ne", rekao je ratni zapovjednik Miljanić.

U ime predsjednika Sabora, saborska zastupnica Mirjana Brnadić istaknula je da je 18. studenoga 1991. Škabrnja doživjela tragediju, ali i nakon toga "uskrsnuće". Istaknula je da nikad ne smijemo zaboraviti tko je bio agresor, ali da danas razmišljamo o budućnosti mještana i samoga mjesta.

U ime Vlade okupljene je pozdravio ministar Božidar Kalmeta, kazavši da su Škabrnjani stradali samo zato što su živjeli u svom dvorištu, u svom mjestu i u svojoj državi Hrvatskoj. Ovo je tlo, nastavio je, natopljeno nedužnom krvlju, no i ta tragedija dala je snage da pobijedimo u oslobodilačkom ratu. Ne spominjemo se prošlosti radi prošlosti, nego živimo za budućnost, sjećajući se svih onih koji su pali za slobodu domovine, kazao je Kalmeta, istaknuvši da Vlada čini sve da vrati dostojanstvo braniteljima i svim stradalim obiteljima.

Nazočnima su se obratili i u ime Ministarstva branitelja Mladen Lončar, predsjednica Udruge udovica poginulih branitelja u Domovinskom ratu Neda Balog i zadarski župan Ivo Grbić.

Dana 18. studenoga 1991. jugoslavenska je armija zajedno sa srpskim paravojnim postrojbama golemim snagama u ranim jutarnjim satima napala Škabrnju. Oko podneva toga dana slomljen je otpor branitelja. Škabrnja je poslije toga pretrpjela višegodišnju okupaciju, a oslobođena je u akciji "Oluja" 1995. godine.

Na sam dan okupacije, kao i dan poslije, agresor je na surov način pogubio 44 civila i branitelja. Tijekom okupacije u Škabrnji su smrtno stradale 82 osobe iz mjesta, od kojih 25 branitelja i 57 civila. Još su dvije osobe stradale u Škabrnji koje nisu bile iz samoga mjesta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙