FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Boškoski idućeg tjedna s haškim istražiteljima u Puli

ZAGREB, 18. studenog 2004. (Hina) - Bivši makedonski ministarunutarnjih poslova Ljube Boškoski razgovarat će idućeg tjedna s haškimistražiteljima koji su zainteresirani za njegovu ulogu u sukobimaalbanskih pobunjenika i makedonskih snaga sigurnosti 2001., doznaje seod njegovog odvjetnika Zvonimira Hodaka.
ZAGREB, 18. studenog 2004. (Hina) - Bivši makedonski ministar unutarnjih poslova Ljube Boškoski razgovarat će idućeg tjedna s haškim istražiteljima koji su zainteresirani za njegovu ulogu u sukobima albanskih pobunjenika i makedonskih snaga sigurnosti 2001., doznaje se od njegovog odvjetnika Zvonimira Hodaka.

"Još uvijek ne znamo hoće li se razgovori od ponedjeljka do četvrtka voditi na pulskom Županijskom sudu ili u pulskom zatvoru u kojemu je Boškoski pritvoren od kraja kolovoza", kazao je Hini odvjetnik Hodak.

Hodak tvrdi da Boškoski ima čvrste dokaze da makedonska policija, kojoj je 2001. bio na čelu, nije sudjelovala u sukobu s albanskim pobunjenicima 2001. Haške istražitelje, naime, zanima uloga makedonske specijalne policije u akciji u selu Ljuboten, nedaleko od Skoplja u kojoj je ubijeno 10 Albanaca. Zbog toga su u kolovozu ove godine u Skoplju već ispitali bivše dužnosnike makedonske službe državne sigurnosti.

Oko 200 ljudi je ubijeno, a oko 100.000 je bilo prisiljeno napustiti svoje domove tijekom šestomjesečnih sukoba između makedonskih snaga sigurnosti i albanskih pobunjenika 2001.

Protiv Boškoskog, koji ima i hrvatsko državljanstvo, u Puli se vodi istraga zbog sumnje da je kao makedonski ministar unutarnjih poslova 2002. naredio ubojstvo sedmorice ekonomskih imigranata iz Pakistana i Indije. Boškoski je na temelju tjeralice makedonskih vlasti uhićen krajem kolovoza u Balama nedaleko od Rovinja, gdje ima prijavljeno prebivalište.

Po Hodakovim riječima, tužitelj je u tom slučaju od istražnog suca zatražio balističko vještačenje i rekonstrukciju događaja. Takav zahtijev Hodak ocjenjuje "smiješnim i nepotrebnim" jer se Boškoskog ne tereti da je osobno nekoga ubio, već da je poticao na ubojstvo. Smatra da tužitelj želi odugovlačiti istragu jer nema dokaza protiv Boškoskog, odnosno da čeka ishod suđenja četvorici Makedonaca koji su u Skoplju optuženi za isti zločin.

Hodak je rekao da će krajem mjeseca ponovno zatražiti ukidanje pritvora za Boškoskog, a ukoliko sud taj zahtjev odbije najavljuje i Ustavnu tužbu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙