FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Davor Banić, optuženik u "slučaju Lora", najavio predaju

SPLIT, 8. studenog 2004. (Hina) - Splitski odvjetnik Vinko Ljubičić,branitelj Davora Banića, petooptuženog u tzv. slučaju Lora, izjavio jedanas kako mu je njegov branjenik javio da će se uskoro vratiti izinozemstva, te se prijaviti kako bi otišao u pritvor.
SPLIT, 8. studenog 2004. (Hina) - Splitski odvjetnik Vinko Ljubičić, branitelj Davora Banića, petooptuženog u tzv. slučaju Lora, izjavio je danas kako mu je njegov branjenik javio da će se uskoro vratiti iz inozemstva, te se prijaviti kako bi otišao u pritvor.

Banić je jedan od petorice od osam optuženih bivših vojnih policajaca koji su u bijegu, dok su trojica u pritvoru na splitskim Bilicama od 11. listopada, kada je s Vrhovnog suda stigla odluka o pritvoru optuženih za ratni zločin počinjen 1992. u Vojno-istražnom centru Lora u Splitu.

Ljubičić je rekao da mu se Banić javio telefonom s nepoznatog mjesta kako bi mu najavio povratak i predaju. Dodao je kako to nije ništa novo jer je od dana, kada im je određen pritvor, najavljivao kako će se Banić sam predati kada obavi poslove zbog kojih se i nalazi u inozemstvu.

Kada će se Banić vratiti Ljubičić nije mogao reći, ali je ponovio da je njegov branjenik spreman prihvatiti odluku o pritvoru te suđenje dočekati u pritvoru.

U pritvoru se od 11. listopada nalaze Tonći Vrkić, Ante Gudić i Anđelko Botić, dok su, uz Banića, u bijegu prvooptuženi Tomislav Duić, bivši zapovjednik Vojno-istražnog centra Lora, te Miljenko Bajić, Josip Bikić i Emilio Bungur.

Za njima je 26. listopada raspisana tjeralica.

Prvostupanjsku oslobađajuću presudu, koju je donijelo Sudsko vijeće Županijskog suda u Splitu pod predsjedanjem suca Slavka Lozine 2002. godine, Vrhovni je sud ukinuo potkraj kolovoza ove godine te je zatražio ponovljeni postupak pred izmijenjenim sudskim vijećem.

Nakon te odluke Državno je odvjetništvo zatražilo pritvor za osmoricu optuženih što je Izvanraspravno vijeće Županijskog suda odbilo, no Vrhovni im je sud, uvaživši žalbu Državnog odvjetništva, odredio pritvor.

Branitelji optuženih najavili su tužbe Ustavnom sudu, smatrajući kako je Vrhovni sud određivanjem pritvora donio nezakonitu odluku te time "povrijedio pravo optuženih na pošteno suđenje i ugrozio osnovna, ustavom i europskim konvencijama zajamčena, ljudska prava i slobodu optuženih".

Ponovljeno suđenje osmorici optuženih vodit će se pred Vijećem za ratne zločine u Splitu kojim predsjeda sutkinja Spomenka Tonković.

Početak glavne rasprave još nije određen.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙