FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BIH: JOŠ 18 IMENA NA "CRNOJ LISTI" EUROPSKE UNIJE - TISAK

SARAJEVO,15. studenog(Hina) - Europska unija stavit će još 18 imena napopis osoba kojima je zamrznuta imovina i zabranjeno izdavanje vizazbog odgovornosti za ratne zločine počinjene na području bivšeJugoslavije, objavio je u ponedjeljak sarajevski "Dnevni avaz".
SARAJEVO,15. studenog(Hina) - Europska unija stavit će još 18 imena na popis osoba kojima je zamrznuta imovina i zabranjeno izdavanje viza zbog odgovornosti za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije, objavio je u ponedjeljak sarajevski "Dnevni avaz".

Glasnogovornica povjerenika EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Javiera Solane, Christina Galack, izjavila je za ovaj list kako će odluku o novima imenima na "crnoj listi" Vijeće Europske unije donijeti veoma brzo, možda već u ponedjeljak.

Ona nije željela govoriti o imenima, no sarajevski list tvrdi kako su ona sasvim izvjesna, jer je riječ o osobama protiv kojih su već podignute javne optužnice pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Svi oni su srpske nacionalnosti, osim Miroslava Brale, koji je u Den Haag prebačen prošlog tjedna nakon dragovoljne predaje.

Riječ je o srbijanskim vojnim i policijskim generalima Vlastimiru Đorđeviću, Vladimiru Lazareviću,

Sretenu Lukiću i Nebojši Pavkoviću, o bivšem dužnosniku pobunjenih Srba u Hrvatskoj Goranu Hadžiću i bosanskom Hrvatu Miroslavu Brali, dok su ostali bivši pripadnici vojske i policije bosanskih Srba: Ljubomir Borovčanin, Goran Borovnica, Gojko Janković, Milan i Sredoje Lukić, Dragomir Milošević, Drago Nikolić, Vinko Pandurević, Vujadin Popović, Savo Todović, Dragan Zelenović i Stojan Župljanin.

Na popisu osoba optuženih za ratne zločine kojima je zbog toga zamrznuta sva imovina te blokirani bankovni računi i zabranjen ulazak na područje EU, osim u slučaju transfera za Den Haag, od ranije su Radovan Karadžić, Ratko Mladić i Ante Gotovina.

Poduzimanje istih mjera zatraženo je i od vlasti Hrvatske, BiH i Srbije i Crne Gore.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙