FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Veterinarski kongres: o postupku prilagodbe EU

OPATIJA, 18. studenog 2004. (Hina) - Jedna od važnijih zadaća u procesuprilagodbe zakonodavstva Hrvatske pravnim stečevinama Europske unijeje prilagodba veterinarskog zakonodavstva i služba, istaknuo je danasna trećem Hrvatskom veterinarskom kongresu u Opatiji pomoćnik ministrapoljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Mate Brstilo.
OPATIJA, 18. studenog 2004. (Hina) - Jedna od važnijih zadaća u procesu prilagodbe zakonodavstva Hrvatske pravnim stečevinama Europske unije je prilagodba veterinarskog zakonodavstva i služba, istaknuo je danas na trećem Hrvatskom veterinarskom kongresu u Opatiji pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Mate Brstilo.

Na veterinarskom kongresu, koji se održava od 17. do 20. studenoga, okupilo se oko 400 sudionika.

U izlaganju o strateškim zadacima veterinarstva Brstilo je podsjetio je da je Komisija EU ocijenila da će Hrvatska u zakonodavnoj prilagodbi poljoprivrede, a najviše u dijelu veterinarstva, morati učiniti značajne i trajne napore.

Hrvatska veterinarska služba mora uskladiti sve propise kojima se regulira kontrola zdravlja životinja, kontrola u proizvodnji i prometu namirnica životinjskog porijekla i hrane za životinje te dobrobit životinja.

Potrebno je uskladiti režim uvoza živih životinja i mesnih proizvoda s međunarodnim fitosanitarnim i sanitarnim obvezama. K tomu, morat će se uspostaviti niz institucionalnih, pravnih i drugih preduvjeta za nesmetano uključivanje u sustav Europske unije.

Govoreći o zadacima hrvatskog veterinarstva od 2004. do 2007. Brstilo je istaknuo da je, na osnovi zaključaka Komisije EU, za prilagodbu veterinarskog zakonodavstva potrebno osigurati odgovarajuću organizaciju veterinarske službe i reorganizaciju veterinarske inspekcije, unapređivanje kontrole zdravlja životinja i sustava veterinarskog javnog zdravstva.

Neophodno je izgraditi i reorganizirati Hrvatski veterinarski institut, definirati i uspostaviti registraciju i identifikaciju životinja, racionalizirati i izgraditi veterinarske granične prijelaze, osnažiti provedbu propisa o dobrobiti životinja, provesti informatizaciju i edukaciju te osigurati kvalitetne kadrove.

Među važnijim aktivnostima su postavljanje državnih inspektora u sve izvozne i industrijske objekte i provođenje nadzora ovlaštenih veterinara u objektima manjeg kapaciteta.

Novi sustav naplate veterinarsko-sanitarnih pregleda, u kojemu sada djeluje "siva ekonomija", uskoro bi trebao biti uspostavljen.

Hrvatski sustav odobravanja prehrambenih proizvoda prije njihova stavljanja u promet također nije usklađen s europskim normama. Na osnovi Zakona o hrani osnovana je Hrvatska agencija za hranu koja će analizirati rizike u vezi s prehrambenim proizvodima, a pri toj Agenciji predviđeno je i osnivanje središnjeg sustava za brzo uzbunjivanje, kazao je Brstilo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙