FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Meso svinja mora se pregledati na trihinelozu

ZAGREB, 11. studenog 2004. (Hina) - Uzorak svinjskog mesa prilikomsvinjokolje obavezno bi se morao odnijeti nadležnoj veterinarskojslužbi na pregled, kako bi se utvrdilo je li meso zaraženotrihinelozom, upozoravaju iz Uprave za veterinarstvo Ministarstvapoljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva.
ZAGREB, 11. studenog 2004. (Hina) - Uzorak svinjskog mesa prilikom svinjokolje obavezno bi se morao odnijeti nadležnoj veterinarskoj službi na pregled, kako bi se utvrdilo je li meso zaraženo trihinelozom, upozoravaju iz Uprave za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva.

Iz Uprave još jednom, posebno jer dolazi vrijeme svinjokolje, apeliraju na sve da se drže propisanih mjera, odnosno da obavezno odnesu uzorke mesa na pregled u nadležnu veterinarsku stanicu.

Pojašnjavaju da se na pregled nosi uzorak ošita (mišićnog tkiva koje dijeli trbušnu od grudne šupljine), veličine oraha, i to po mogućnosti dijela ošita uz kralježnicu. Za svaku od svinja potrebno je uzeti uzorak.

Cijena pregleda jednog uzorka iznosi 36 kuna, s uključenim PDV-om, pojasnili su iz Ministarstva.

U slučaju da je uzorak pozitivan na trihinelozu, Ministarstvo snosi troškove pregleda kao i isplatu štete za životinju koja će biti neškodljivo uklonjena.

Prema podacima Ministarstva, u razdoblju svinjokolje, odnosno od sredine studenog do kraja godine bit će zaklano najmanje 700 tisuća svinja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙