FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osijek: Papin križ leži na zemlji i propada

OSIJEK, 18. studenog 2004. (Hina) - Već gotovo tri mjeseca leži nazemlji i propada drveni križ u zračnoj luci u Čepinu, postavljen uočiPapina dolaska u Osijek 2003. godine kod oltarnog prostora na kojemuje Sveti Otac služio euharistijsko slavlje pred više od 200 tisućavjernika.
OSIJEK, 18. studenog 2004. (Hina) - Već gotovo tri mjeseca leži na zemlji i propada drveni križ u zračnoj luci u Čepinu, postavljen uoči Papina dolaska u Osijek 2003. godine kod oltarnog prostora na kojemu je Sveti Otac služio euharistijsko slavlje pred više od 200 tisuća vjernika.

"To je nedopustiv nemar prema križu koji je simbol vjere i poštovanja prema Svetom Ocu", rekao je danas za Hinu župan osječko-baranjski Krešimir Bubalo.

Taj 25-metarski križ, nazvan Papinim, izrađen je u jelovini i smrekovini i najviši je u Hrvatskoj, a vlasnik mu je Grad Osijek. Na zemlju su ga položili djelatnici Aerokluba u čijem je vlasništvu zemljište na kojem je postavljen, zato što je opasan za letove i padobrance.

Aeroklub je od osječkog Poglavarstva zatražio dozvolu da ga premjesti na neko drugo mjesto u krugu sportskog aerodroma, no kako je Grad križ proglasio kulturnim dobrom, uputio ih je da dozvolu za premještaj zatraže od Konzervatorskog odjela osječke Uprave za zaštitu kulturnih dobara pri Ministarstvu kulture.

U Konzervatorskom odjelu, pak, kažu da nisu dobili takav zahtjev.

Osječki dogradonačelnik Ivan Bešlić prije dvadesetak dana izjavio je kako će "križ ostati na istom mjestu gdje je i bio", te da je "osječkom Vodovodu poslan službeni zahtjev da ga oni podignu sa zemlje", no da ne zna zašto to nije učinjeno.

Župan Krešimir Bubalo, komentirajući tu situaciju, rekao je kako se jučer u vezi s tim čuo s osječkim gradonačelnikom Zlatkom Kramarićem i da mu je gradonačelnik kazao da će pitanje križa biti riješeno do kraja godine. No, dodao je Bubalo, obveza je svih da Papin križ "već u roku od nekoliko dana bude na dostojanstvenom mjestu".

"Ponudio sam gradonačelniku da se Županija uključi u rješavanje toga problema", rekao je Bubalo, koji kaže da je Županija spremna premjestiti Papin križ ako je to potrebno i voditi stalnu brigu o njemu.

"Jako sam razočaran što Papin križ leži na zemlji i trune od kiše i nevremena, a posebno mi je teško što su to snimili i novinari talijanske televizije koji su ovih dana radili emisiju o zemljama koje je posjetio Papa", rekao je Bubalo.

Dodao je i da će Osječko-baranjska županija do Božića, u dogovoru s biskupom đakovačko-srijemskim msgr. Marinom Srakićem, postaviti spomen-ploču u Zračnoj luci "Klisa" gdje je Sveti Otac sletio i odakle je uzletio.

"Pitanje je hoće li Osijek ikada više imati priliku ugostiti Svetoga Oca i zato valja ozbiljno razmisliti kako obilježiti njegov posjet", rekao je Bubalo u povodu zamjerki Osječana što nigdje nema obilježja da je Papa prošao kroz Osijek, zaustavio se pred osječkom katedralom i prošao kroz mnoga slavonska sela.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙