FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 4.30 SATI

ZAGREB, 2. studenog 2004.(Hina) - Donosimo pregled događaja iz svijetado 4.30 sati.
ZAGREB, 2. studenog 2004.(Hina) - Donosimo pregled događaja iz svijeta do 4.30 sati.

ZAGREB - Crveni križ posjetio je prije nekoliko dana Camp Bucca, no nema nikakvih informacija o pritvorenom hrvatskom vozaču Damiru Mikuliću, prenosi Vijesnik u utorak pozivajući se na izvor u toj međunarodnoj humanitarnoj organizaciji. Glasnogovornica Crvenog križa Rana Sidani izjavila je da o Mikuliću nema "apsolutno nikakvih saznanja", a ne zna se ni je li poslao pismo ili poruku obitelji u Čapljini. Dodala je da predstavnici Crvenog križa svakih šest do osam tjedana obiđu logore i zatvore u Iraku, pa su tako prije nekoliko dana bili i u Camp Bucca, gdje se nalazi Mikulić. Njega su američke snage pritvorile jer je "navodno prikupljao podatke o vozilima i osobne podatke preko granice koja se smatra normalnim interesom turista".

ZAGREB - Hrvatski vozači u ponedjeljak nisu ulazili u Irak, nego su na iračko-turskoj granici solidarno čekali tijelo poginulog kolege Dalibora Burazovića, objavio je Vjesnik u utorak. Primopredaja tijela, planirana za ponedjeljak, odgođena je za utorak, doznaje Vjesnik od dužnosnika u Ministarstvu vanjskih poslova. Burazovićevo tijelo u Hrvatsku bi trebao prevesti pogrebni prijevoznik iz Osijeka Eno Zjakić, a troškove puta snosit će Udruženje autoprijevoznika Hrvatske, piše Vjesnik.

BAGDAD - Šest je djelatnika jedne saudijske tvrtke, i to jedan Amerikanac, jedan Azijac i četvorica Iračana, oteto u ponedjeljak navečer iz sjedišta tvrtke u središtu Bagdada, priopćio je glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova. Trojica Iračana su čuvari tvrtke, precizirao je glasnogovornik i dodao da su četvrtog čuvara otmičari ubili.

LONDON - Vojna policajka postala je prva poginula pripadnica britanskih oružanih snaga u Iraku od prošlogodišnje invazije na tu zemlju, no čini se da nije stradala u borbi, objavili su dužnosnici u utorak.

Pukovnica Denise Rose (34) umrla je u nedjelju od prostrjelnih rana u vojnoj bazi u holetu Shatt al-Arab u Basri, priopćilo je britansko ministarstvo obrane. Rose je u Irak došla 27. rujna u timu specijalnih istražitelja. Velika Britanija, glavni američki saveznik u Iraku, poslala je u tu zemlju 45.000 vojnika, skoncentriranih oko Basre na jugu zemlje.

MANAMA - Irački predsjednik Ghazi Al-Jawer je u ponedjeljak po dolasku u Manamu, drugu etapu turneje u Zaljevu, razgovarao s kraljem Bahreina Hamadom ben Issa al-Khalifom, izvijestila je službena agencija BNA. Kralj Bahreina je izrazio nadu svoje zemlje da će se izbori u Iraku održati kao što je predviđeno u siječnju 2005. i izrazio je podršku naporima iračke vlade da uspostavi stabilnsot u zemlji razorenoj ratom, dodaje agencija. Prije Bahreina Jawer je posjetio Kuvajt u svom prvom službenom posjetu iračkog poglavara u modernoj povijesti dviju zemalja. Nakon Bahreina on odlazi u posjet Ujedinjenim Saudijskim Emiratima.

NABLUS - U pucnjavi izraelskih vojnika u Nablusu, na sjeveru Zapadne obale ubijena su ponedjeljak navečer tri Palestinca, doznaje se od palestinskih bolničkih izvora. Članovi specijalne izraelske postrojbe ubili su tri Palestinca, od kojih je najmanje jedan pripadao brigadama mučenika Al-Aqse, oružane skupine povezane s Fatahom, pokretom palestinskog čelnika Jasera Arafata, dodali su isti izvori. Prema izraelskim vojnim izvorima ubijena su dva naoružana Palestinca koji su se pripremali pucati na jednu postrojbu koja je izvodila "ciljanu" operaciju. Isti izvor navodi da su ta dvojica bili članovi Fataha, a jedan od njih "visoki dužnosnik".

RAMALLAH - Oko 3.000 Palestinaca okupilo se u ponedjeljak navečer u Mouqatai u Ramallahu, glavnom stožeru čelnika Jasera Aarafta koji se trenutačno liječi u Francuskoj, kako bi mu zaželjeli brzi oporavak. Sudionici skupa su defilirali središtem Ramallaha prema Mouqatai noseći fotografije predsjednika palestinske samouprave i skandirajući "Vrati nam se zdrav", "Neka ti Bog pomogne u ozdravljenju". Palestinski čelnik (75) hospitaliziran je od petka u Parizu nakon naglog pogoršanja zdravstvenog stanja.

DUBAI - Šef terorističke mreže al-Qaide Osama bin Laden je u tekstu kojeg mu pripisuje tv-mreža al-Jazeera obećao voditi "rat iscrpljivanjem" u Iraku i Afganistanu protiv Sjedinjenih Država sve do njihovog "pada". Bin Laden u njemu optužuje Georga W. Busha za nemar na dan napada 11. rujna 2001. i prijeti Americi novim atentatima. Spomenuo je Rusiju koja je zauzela Afganistan 1979. i od tamo se povukla 1989. i rekao "Pobijedili smo nepravednu supersilu vodeći rat trošenja snaga, uz afganistanske borce tijekom 10 godina sve do pada Rusa i njihovog poraza".

"Vodit ćemo tu politiku iscrpljivanja protiv Amerike do njezinog pada", dodaje se u tekstu.

DEN HAAG - Glavna tužiteljica Haškog suda Carla Del Ponte upozorila je u ponedjeljak da bi Slobodan Milošević mogao iskoristiti mogućnost koja mu je pružena da se sam brani kako bi pokušao manipulirati svojim procesom. "Nazirem da će se Milošević ponovno dovesti u položaj da odluči kada će mu odgovarati da se pojavi i to mu ne bi trebalo omogućiti", izjavila je ona na konferenciji za novinare. Žalbeno vijeće Haškog suda u ponedjeljak je bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću vratilo pravo da sam vodi svoju obranu, zdržavši nametnute branitelje u sporednoj ulozi, ali uz mogućnost da preuzmu izvođenje dokaza obrane dok je Milošević bolestan.

PRIŠTINA- Kliničkom bolničkom centru u Prištini u ponedjeljak je jedan od četvorice muškaraca ranjenih u sinoćnjem oružanom sukobu u središtu Prištine umro od posljedica ozljede. Glasnogovornik kosovske policijske službe Refki Morina je izjavio da motivi tog oružanog sukoba nisu poznati i policija vodi intenzivnu istragu na rasvjetljavanju toga događaja, koji je potresao glavni grad Kosova jer je pucnjava između dvije naoružane skupine trajala više minuta. U međuvremenu kosovska policijska služba je potvrdila da su uhićene dvije osobe za koje se sumnja da su sudjelovale u tom incidentu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙